"Петдесет нюанса сиво" с приходи от 95 млн. долара 13.08 | 07:49

Авторката оглави класацията за най-високоплатени писатели на Forbes

От iNews.bg

Авторката на еротичната трилогия "Петдесет нюанса сиво" (Fifty Shades of Grey) оглави списъка на най-високоплатените писатели в света на американското сп. Forbes с доход от 95 млн. долара, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според изданието огромният успех на британката Е. Л. Джеймс, чието истинско име е Ерика Леонард, би бил невъзможен без широкото разпространение на електронните книги.

"Благодарение на тях читателите можаха да си купят спокойно книгата, изобилстваща с еротични сцени, и да я четат на обществени места без риск да срещнат осъдителните погледи на околните", отбелязва списанието.

Лидерът в предишната класация, американският писател Джеймс Патерсън, е на втора позиция. Доходите му за една година са били 91 милиона долара. Патерсън е признат за един от най-ярките майстори в жанра трилър. Неговите най-известни бестселъри са  книгите от цикъла за американския психолог Алекс Крос, добавя БТА.

На трето място е Сюзан Колинс, авторка на трилогията "Игрите на глада". Успешната екранизация на творбата й, събрала близо 690 милиона долара, е позволила на писателката  да спечели през миналата година 55 милиона долара.

На четвърто място е известният водещ на американския телевизионен канал Fox News и автор на историческите романи "Да убиеш Линкълн" и "Да убиеш Кенеди" Бил О'Райли с доходи от 28 милиона долара. На пето място е авторът на над 120 романа Даниел Стил със спечелени 26 милиона долара.

Популярният американски писател Дан Браун, чийто най-нов роман "Инферно" не можа да постигне успеха на "Кодът на Да Винчи", е на девето място с 22 милиона долара.

Авторката на поредицата за Хари Потър британската писателка Джоан Роулинг е поставена от американското списание на 15-о място с доход от 13 милиона долара.  

Най-четени