"Развод ми дай", но по малтийски 30.05 | 07:42

Жителите на Малта гласуваха на референдум за узаконяване на разводите

От Кремена Бедерева

"Човек добре и да живее, се жени", гласи небезизвестната на всички българи сентенция. Но при малтийците тя важи в пълна сила.

Малката островна държава оставаше консервативна по отношение на брака, дори и в наши дни. Но е време за промяна.

На проведен референдум, малтийците гласуваха за отмяната на забраната за разводите. Страната е със силна католическа традиция и единствена в Европа, която забранява развода.

Малта е една от двете страни в света заедно с Филипините, които забраняват развода. Чили го узакони през 2004 г. под силен обществен натиск.

В момента малтийците могат да се разделят законно, но им е много трудно да сключат повторно брак, защото първо трябва да бъде анулиран първият им брак. Тази процедура е дълга и сложна, като обикновено отнема около осем години и рядко бива извършвана от католическите религиозни съдилища.

Единствените две изключения от забраната за развод са за постоянно пребиваващи в чужбина малтийски граждани и при смесен брак между малтийски и чуждестранен гражданин.

Малко над половината малтийци, 52,27 процента, подкрепят предложението да бъде отменена забраната на разводите в тази католическа страна, предаде Асошиейтед прес, като се позова на окончателните резултати от състоялия се в страната референдум.

Министър-председателят Лорънс Гонци, който бе яростен противник на узаконяването на разводите, призна поражението си.

Той заяви, че резултатът не е такъв, какъвто е искал, добавя още БТА, като обяснява, че министър-председателят е коментирал още, че волята на народа трябва да бъде зачетена и парламентът трябва да приеме съответните закони.

Това бе нелек процес, но Малта трябва да гради бъдещето си, като приоритет са единството на семейството и благополучието на децата, каза в реч по телевизията премиерът.

Кампанията преди общонародното допитване бе ожесточена и много напомняше парламентарните кампании. Църквата предупреди, че гласуването в полза на развода застрашава съдбата на сплотеното малтийско семейство.

За много от 400-те хиляди жители на острова референдумът е не само вот за разводите, а и полемика за ролята на Църквата в обществения живот, за нейното политическо и социално влияние в Малта.

Водещи

Най-четени