"Слънчеви камъни" извеждали викингите от бури и мъгли 01.02 | 16:33

Разкрита е тайната на перфектната ориентация

От Елена Коцева

Международна група учени е разкрила една от тайните на викингите и как така те, в онези далечни времена са съумявали да се ориентират в морето дори и при условия на гъста мъгла.

Викингите са известни именно с мореплаването си и с далечните пътешествията, които са правели дори в древността.

В епохата преди създаването на компаса, викингите са използвали полускъпоценния "слънчев камък”, за да определят своето местоположение.

Учените изучавали кристали в Северния  ледовит океан и открили, че тези кристали могат да покажат положението на слънцето дори по време на буря.

Специалистите прекарали цял месец в Арктика, като изучавали поляризацията - ориентираността на колебанията на светлинната вълна в пространството.

Тя не може да бъде видяна с просто око, но пък може да бъде засечена с помощта на двупречупващи кристали.

Постъпвайки през малък отвор в кристала, лъчът се раздвоява, като двете му части се различават по своите свойства.

Смята се, че с такова оборудване бил снабден всеки кораб на норвежките мореплаватели, което хвърляло в страх Средновековна Европа. Според изследователите дори викингите са използвали няколко такива камъка в сложна система, за да определят местоположението си дори и в най-бурното и мъгливо време.

Високата чувствителност на слънчевите камъни е била изключително полезна в Северните части, където нощта е много дълга.

Няколко древни саги споменат "слънчевите камъни” в разказите си за подвизите на викингите, но до скоро учените са се отнасяли скептично към тези фрагменти. 

Водещи

Най-четени