À така! На Марс поникна гъба! 31.01 | 10:29

Съдят НАСА за находка, направена от марсохода Opportunity

От Антония Михайлова

Невропсихологът Роун Джоузеф подаде иск срещу НАСА, настоявайки спешно да се изследва странен обект, появил се наскоро до марсохода Opportunity. Според него това изобщо не е камък, както твърдят астрономите, а марсианска гъба, пише Popular Science. 

Неизвестният обект се появи до марсохода, който е спрял за зимуване, на 15 януари. Той беше заснет от камерата на Opportunity, която прави снимки на околната повърхност всеки сол (сол се нарича марсианският ден, който продължава 24 часа, 37 минути и 23 секунди). Мястото, където бил открит обектът, било снимано периодично в продължение на 12 сола. Според специалистите от НАСА това е само камък, който е изхвърчал изпод колелата на Opportunity.

Джоузеф обаче не смята така и твърди, че на това място не може да се появи камък, тъй като марсоходът никъде не е ходил, пък на снимките, направени от него предишния ден, може да се види въпросната "гъба" още в началния стадий на нейния растеж. До този извод той стигнал въз основа на формата и състава на обекта – в него открили такова високо ниво на сяра, магнезий и манган, каквито никога не било фиксирано в образци от марсианската почва.

В последните две седмици Джоузеф нееднократно се обръщал към НАСА с настояване да изучи обекта, който може да се окаже жив организъм, но така и не получил отговор. Тогава решил да заведе иск срещу агенцията и нейния ръководител Чарлз Боулдън в окръжния съд на Калифорния.

"Всеки разумен зрял човек, тийнейджър, дете, шимпанзе, маймуна, куче или дори гризач макар от чисто любопитство би изучил внимателно чашеобразната структура, която се е появила на няколко стъпки пред него само за 12 дни", цитира съдебния иск на Джоузеф Central New York.

Невропсихологът, който смята себе си за "астробиолог", иска от НАСА да направи 100 качествени снимки на "гъбата" от различни ракурси и още 24 снимки с помощта на микроскоп. Тези данни той иска да получи за изучаване и публикация.

В НАСА подчертали, че всякакви находки, които дори малко намекват за възможността от откриване на живот на Марс, неизменно предизвикват подобен интерес. От агенцията обещали да публикуват всички данни, получени от марсохода за неизвестния обект, и отказали да коментират ексцентричния съдебен иск.

Водещи

Най-четени