10 млн. долара за диамант 16.11 | 07:40

"Слънчевата капка" - рядък яркожълт диамант с тегло 110,3 карата, бе продаден на търг вчера

От Кремена Бедерева

"Слънчевата капка" - рядък яркожълт диамант с тегло 110,3 карата, бе продаден на търг вчера - 15 ноември, за над 10,9 млн. долара, съобщи АР.

Заедно с комисионата, анонимният купувач, който наддавал по телефона, плати почти 12,4 млн. долара за диаманта. Прогнозата на "Сотбис" бе за цена между 10 и 15 млн. долара. Това е рекорд за продажба на жълт диамант на търг, заяви Дейвид Бенет, шеф на отдела за скъпоценности на аукционната къща, допълва БТА.

По думите му "Слънчевата капка" е осмият най-скъп диамант, продаван някога на търг. Диамантът, открит в Южна Африка миналата година, бе предложена за продан от нюйоркската компания "Кора интернешънъл". Сред лотовете на търга в женевския хотел "Бо Риваж" беше и бял диамант с форма на възглавничка и тегло 38,88 карата, който се продаде за почти 7 млн. долара с окмисионата.

Смарагд от 12,01 карата от Колумбия се продаде за 1,4 млн. долара, а пръстен със син диамант - за 4,3 млн. долара. Няколко бижута обаче - включително златна брошка "гълъб на мира" с диаманти, пръстен със син диамант, оценен на повече от 7,5 млн. долара и комплект императорски бижута, не намериха купувач. Целият сет - колие, брошка и обици, бил подарен от султан Абдул Хамид Втори на съпругата на хедива (вицекраля на Египет по време на Османската империя) в края на 19 век.

Предложението от 9,3 млн. долара не бе достатъчно. Предложението от 9,3 млн. долара не бе достатъчно. Според "Сотбис" скъпоценностите в сета може би са част от даровете за мир, поднесени от императрица Екатерина Първа, съпруга на руския цар Петър Велики, на султан Ахмед Втори през 1711 г.

Водещи

Най-четени