10 неща, които не можете да работите 06.03 | 12:31

Професии, които никога няма да можете да упражнявате

От Георги Тотев

С технологичния прогрес, през годините, хиляди хора по цял свят остават без работа. Причината е, че трудът им може вече да бъде извършван от машини, механизми и пр., които излизат в пъти по-евтини на работодателя от човешката работна ръка. Този процес стартира с Индустриалната революция и продължава и до днес.

Това е и причината много от професиите съществували в периода от началото на 19-ти век до края на 20-ти и началото на 21-ви, днес да са просто исторически бележки и да не се срещат никъде по света. Факт е обаче, че много от тези професии, днес, звучат повече от интересно и вълнуващо. Някои от тях са дори опасни и авантюристични и определено биха привлекли любителите на силни усещания. Изчезването на други пък е повод за радост, тъй като са били свързвани с проблеми на тогавашното общество, като експлоатацията на детския труд.

В Div.bg са събрали десет изключителни примера за подобни професии, които вече не съществуват и, които никога няма да имате възможността да упражнявате.

1. Човек, който нарежда кеглите в боулинг залата

Заетите на тази позиция били предимно малки момчета, които тичали по боулинг алеята, за да наредят съборените от играчите кегли.

2. Събуждач

Често срещани във Англия и Ирландия преди години, това били ходещи будилници, които будели хората по поръчка като потропвали на прозорците и вратите им.

3. Ледосекач

Една изключително опасна професия, в която при екстремни условия, мъже режели ледени блокове от замръзналите езера.

Прочетете и за другите седем професии изчезнали през годините.

Водещи

Най-четени