10 причини да се освободим от офисното робство 15.05 | 16:29

Или защо работата в големи компании не е най-готината

От Ралица Стоянова

Хора разни и целите у тях са разни. Едни се стремят да се катерят по стълби, за да стигнат върха на високата сграда на кариерата, други напротив - водени от душевните си пориви за свобода, предпочитат да заменят сигурността на офисния рабоник в полза на спонтанността и възможността сами да са господари на времето си.

Ако се чудите по кой от двата пътя да поемете, колегите от Div.bg представят няколко причини да предпочетете свободата пред корпоративните затворнически кутийки: 

1. Ако винаги сте си мечтали да сте на висок ръководен пост, голямата компания е мястото, където мечтите се сбъдват... за единици хора. Имайки предвид колко ръководни звена висят над главите ви, на вас ще ви коства твърде много усилия, за да преодолеете вътрешното съпротивление на компанията.

За да се издигнете, трябва да работите здраво, но и други искат да се издигнат и затова ще се забърквате в интриги, те от своя страна ще ви погълнат толкова много, че няма да ви остане време за работа... Поздравления, току-що попаднахте в корпоративен парадокс.

2. Ще прекарвате голяма част от времето си в безсмислени преговори. "Да вървим на преговори - а кой да извикам? - Събери всички." И вие в действителност събирате една тумба статисти, които през цялото време докато говорите, ще проверяват Facebook-a си - дотогава докато следващата порция "опитни специалисти" не ви изгони от залата, за да извършат абсолютно същото.

3. Инициативата е наказуема. За да подобрите нещо дребно на пръв поглед, като например лека промяна в творческия процес или просто да смените тапета на компютъра, трябва да изразходвате огромни време и усилия в борба с бюрократите на компанията. И когато накрая успеете, няма да получите никакво финансово или морално удовлетворение.

Останалите причини, поради които е по-добре да не работите в голяма компания, вижте в Div.bg.

Водещи

Най-четени