10-те най-често срещани грешки в едно CV 19.09 | 11:45

Автобиографията, която изпращате, понякога може да ви изиграе лоша шега

От iNews.bg

Търсите си работа? Пускате автобиографии по интернет "на килограм", но пак усилията ви не се увенчават с успех. Питате се защо?

Може би, проблемът е не във вас самите, а в информацията, която сте представили в своята автобиография. Ето и 10-те най-често срещани грешки в CV-то, според Careers Advice Service, цитирано от в. Daily Express.

Правописни и граматически грешки

Няма нищо по-отблъскващо за един работодател от тези досадни, малки грешчици, които всички допускаме в някакъв писмен текст. Но, ако те са във вашата автобиографията, нещата никак не стоят добре за вас.

За това или се посъветвайте с някой свой близък и познат, който е "на ти" с граматиката, или просто използвайте функцията за проверка на правописа на вашия компютър. Може спокойно да използвате речник за проверка на думите, в когато не сте сигурни. Но задължително – преди да изпратите автобиографията си на работодателя, винаги я препрочитайте.

Разбъркано форматиране

Непоследователни шрифтове, различни позиции на редовете или пък различни размери на буквите и линиите правят текста да изглежда разхвърлен и сякаш направен на бързо. Преди да започнете да пишете своята автобиография, първо избере някакъв шрифт и формат и пишете само на него, без да се отклонявате. Така текстът ви ще изглежда равен и прилежен.

Твърде дълго или твърде кратко

Много автобиографии включват твърде много информация или пък някои едва ли не съдържат само името на притежателя им. Не допускайте тази грешка – CV-то трябва да бъде две страници – най-много. Не се отклонявайте излишно - просто, защото никой няма да я прочете докрай.

Лоша структура

Вашият личен стил на изказване трябва да бъде най-големият ви коз. В една автобиография не е важно само съдържанието откъм биографични и професионални данни, но и начинът, по който е написана. Това е първото нещо, което работодателят ще види, така че се постарайте да е написана на правилен и разбираем език, с добър изказ.

Пропуски в кариерата

Не се отклонявайте прекалено да описвате моменти от живота си, когато не сте работили. Дори и ако сте били в майчинство. Тези празноти в информацията във вашата автобиография могат да бъдат изтълкувани погрешно от бъдещия ви работодател.

Негативите в работата

Не е нужно да изброявате причините, поради които сте напуснали предишната си работа в своето CV. Това няма абсолютно никакво значение за вашия работодател. Бъдете оптимисти и по-добре посочете предимствата, които е имала последната ви работа.

Лошо качество на презентация

Автобиографията не трябва да бъде принтирана на някакъв стар лист хартия или пък овехтели от времето страници. Това няма да направи никак добро впечатление. По-добре принтирайте своето CV на нов лист, прилежно прибран в папка.

Препратки

Не е необходимо да описвате допълнителна информация за себе си, нито пък да включвате някакви справки за своя живота. Ако работодателят се интересува от вас, това може да стане на интервюто, на което евентуално ще бъдете поканен. Така че – избягвайте да отбелязвате в своето CV факти като например, че сте разведен/а или пък необвързан/а. Това определено не прави добро впечатление, особено представено в писмен текст.

Ненужна информация

От друга страна, не трябва да изпращате автобиография, написана клиширано и по стандартен начин - пълна с ненужна информация за вас и предишните ви занимания. Това моментално ще се обърне срещу вас и няма да получите работата.

Лъжата

Неизменно всеки послъгва малко в своята автобиография. Особено в графата "лични умения и качества". Не прекалявайте. Не забравяйте, че автобиографията ви представя пред бъдещия ви работодател, и рано или късно, (ако получите работата), той ще разбере, че сте кривнали в преценката си. Бъдете искрени.

Водещи

Най-четени