10 факта за Световното първенство, които трябва да знаете (ВИДЕО) 13.06 | 12:54

Еуфорията ще бъде пълна

От Пламена Вълчева

Световната първенство по футбол вече официално е факт. Тази година домакин на събитието е Бразилия. Футболното първенство се провежда на всеки четири години, за Световната купа продължава един месец и обединява най-доброто от най-добрите в света на футбола. 

И докато за мъжете това е дълго чакано събитие, дамите може би не са в еуфория. Но добрата страна е, че ще намерят повече време за себе си. А току виж и на половинките им да им е домъчняло за любимите им, след толкова много гледане на мачове. 

На вашето внимание ви предоставяме 10 малко известни и интересни факти, предоставени от HooplaHa, които могат да впечатлят дори и най-големият футболен любител. 

1. Тази година Световното ще се излъчва в 110 страни по целия свят. 

2. Само 8 страни са печелили Световната купа в историята на Мондиала. 

3. Първото Световно първенство е проведено през 1930 година в Уругвай

4. Бразилия е печелила най-много пъти първенството за Световната купа - 5 пъти. 

5. През 2010 година около 3,2 милиарда души по света са гледали Световното. 

6. Световната купа всъщност е предвестник на мир, тъй като Кот д'Ивоар приключи своята гражданска война, за да се обединят и да се състезават в игрите през 2006.

7. Последният път, когато Бразилия е домакин на Мондиала е през 1950 година. Над 200 000 зрители тогава са били на стадиона, за да гледат финала. 

8. Тази година Световното първенство по футбол ще бъде най-скъпото от всички досега, защото Бразилия е похарчила над 14 милиарда долара като страна домакин.

9. Нито една страна извън Южна Америка или Европа не е печелила Световното досега. 

10. Талисманът тази година е кръстен Фулеко - броненосец на три ивици. Той дори има своя собствена интернет страница. 

Водещи

Най-четени