101-годишна испанка се бори на избори 16.05 | 10:55

Хосефина признава, че обича да политиканства и с хъс агитира съгражданите си

От Олга Андреева

Хосефина Вияверде е 101-годишният кандидат на испанската Социалистическа партия за предстоящите местни избори на 22 май в село Кунтис, на 50 км от Сантяго де Компостела, предаде АФП.

Управляващата в Испания Социалистическа партия, чийто рейтинг значително падна след икономическата криза, е изправена пред опасността от загуби в някои от традиционно силните си райони.

Явно в опит да грабне избирателите, партията избра столетницата за свой кандидат в автономната област Галисия в северозападната част на Испания.

Хосефина не се притеснява, че ще започне политическата си кариера на 101-годишна възраст.

Родената на 19 ноември 1909 г. усмихната и белокоса дама с хъс и желание участва в агитацията на населението в родния си град.

"Трябва да гласувате не заради приятелите си, а заради принципите си", призовава тя.

Спомня си, че е гласувала за първи път, когато е била 24-годишна – през 1933 г., когато са се провели първите избори, на които жените са имали право на глас, след като парламентът е дал одобрението си две години по-рано.

Съпругът ѝ ѝ връчил бюлетината пред входа на училището като подарък за рождения й ден.

"Даде ми бюлетината, а аз влязох и я пуснах в урната. Тогава за първи път жените в Испания гласуваха. И аз бях там", разказва гордо тя пред вестник El Mundo.

Вияверде, която е вдовица от 1973 г. и има трима правнуци и един пра-пра-внук, казва, че е "социалист по рождение" и признава, че "обича да говори за политика". 

Най-четени