13-те жители на село Шарани спазват традициите на Никулден 06.12 | 08:26

Пазаруват от багажник на пикап и си чакат коледните

От Филипа Тодева

Чудни са наистина българските села. Колкото и да ги гони немотията спазват традициите. И тази година тринайсетте жители на габровското село Шарани ще спазят традицията за Никулден да си опекат по  едно шаранче, да му сложат малко орехчета, лучец, доматки и девесил.

Някои от традиционалистите даже ще си завият шарана в тесто, рибник да си направя, разказва кметският наместник на селото Първан Банзаров.

В това село няма магазин. Вместо това шаранчани пазаруват от багажника на пикап, който минава три пъти седмично. Шаранчани чакат също и коледните добавки.

Тук нямаме пенсионери с големи пенсии, преобладаваща част са със 140 - 200 лева, страшно ги чакат тези добавки, казва Банзаров. Шаранчани обаче никак не ги е страх от това, че ще се облагат лихвите по влоговете, те не разчитат на тях за покупки по празниците. Не ги вълнува рефередума, а близкото сметище, което вече се е палило и го е обгазявало.

"В долния край на селото преди месец направихме едно ремонтче на пътя - закърпихме 350 квадрата дупки, и хората са доволни.

Ама това е малко обектче - 350 квадратни метра за пет хиляди лева, нямаше как да поканим високи гости, ако беше нещо по-едро, щяхме да ги поканим", разказва кметският наместник. Горе кърпихме миналата година, има още мъничко за доизкърпване, но в общи линии вече е добре.

Идните пет години няма да правим път на шаранчани, сега закърпихме дупките и лошите участъци, разкрива детайли от "Шарани 2020" кметският наместник и допълва политиката по сближаване на регионите - ще работим на други населени места.

Водещи

Най-четени