15 "Оскар"-а бяха продадени на търг 01.03 | 12:53

Филмовата академия не е съгласна с продажбата, но е безсилна да я спре

От Елена Кирилова

Колекция от 15 статуетки "Оскар" беше продадена на търг в Лос Анджелис за повече от 3 млн. долара, съобщава BBC. Известните златни награди бяха продадени, въпреки протестите и недоволството на членове на Академията.

Обикновено на победителите се забранява да продават наградите си, но продадените екземпляри са били раздадени преди това правило да влезе в сила през 1950 г. По време на търга бе продадена статуетката, присъдена на "Брулени хълмове".

Най-високата цена получи "Оскар"-ът на Херман Манкевич за сценария на "Гражданинът Кейн". Наградата е присъдена през далечната 1941 г. и достигна сумата от 588 455 долара.

Връчената през 1933 г. статуетка за най-добър филм на "Кавалкада" също смени собственика си, срещу сумата от 332 165 долара.

Най-старата статуетка, която мина под чукчето, е от 1931 г. Тя принадлежи на лентата "Скипи", която също бе отличена за най-добър филм.

"Много актьори и други, участващи в създаването на филми, които са печелили наградите на Академията, вярват, че "Оскар"-ите трябва да бъдат спечелени, а не купени", коментираха членове на Академията.

Организаторите на наградите съжаляват, че не са взели никакви мерки, за да предотвратят продажбата.

Споразумението от 1950 г. е подписано от всички, които са спечелили награди след тази година.

Водещи

Най-четени