16-годишен изкачи Еверест 28.05 | 12:17

Така подобри световния рекорд за най-млад човек, покорил Еверест

От Елена Кирилова

16-годишно момче от Великобритания покори Еверест на 26 май и така стана най-младият човек изкачил най-високия връх на света, съобщава Ройтерс.

Джордж Аткинсън от Сърбитън е изкачил 8 850-метровия връх от тибетската страна на планината, която граничи с Непал и Китай.

Само три дни преди да навърши 17, момчето подобрило рекорда на американеца Джони Колинсън, който успя да се изкачи на най-високата точка в света, когато беше само на 17.

Постижението обаче не може да бъде официално потвърдено, докато държавните служители в Непал не дадат коментара си по темата. Британският съвет по алпинизъм обаче потвърди рекорда, съобщи BBC.

Първото подобно завоевание на момчето-рекордьор бе връх Килиманджаро, който той изкачи през 2005 г., когато беше едва 11-годишен.

По време на покоряването на Еверест момчето е било придружено от 17 други алпинисти, включително и от специално обучени водачи.

Повече от 3100 души в света са направили над 5100 изкачвания на връх Еверест, който бе покорен за първи път от новозеландеца сър Едмунд Хилари и Шерпа Тензинг Норгей през 1953 г.

Водещи

Най-четени