2,2 млр. лири струва Бъкингамският дворец 22.04 | 14:22

Основната резиденция на Кралицата разполага със 775 стаи, разположени на 5 етажа

От iNews.bg

Основната лондонска резиденция на британския монарх в района Уестминстър е оценена на колосалните 2.2 милиарда британски лири, като цената е съобразена с размерите на сградата, смятат експерти, пише Evening Standard.

Резиденцията на кралица Елизабет II, която вчера отпразнува своя 90-годишен юбилей, разполага с колосалните 77 000 кв. м.  площ.

40 акра от тях представляват уникалните градините, включващи изключително редки цветя и дървета, подредени и поддържани буквално ювелирно от армия градинари. Градините са създадени успоредно на две от най-скъпите лондонски улици - Мейфеър и Сейнт Джеймс, на които 1 кв. м. имот струва между 7 и 10 хиляди лири стерлинги.

В задната част на двореца е разположен огромен парк с езеро с лилии, в което плуват лебеди и патици. Той е и най-голямата частна градина в британската столица.

 

Броят на стаите също е впечатляващ – 775. Те са разположени на пет етажа. Част от тези стаи са отворени за посещения през август и септември, тъй като тогава кралицата е извън двореца. В него има както десетки спални, така и операционна стая, музикална стая огромен басейн.

Водещи

Най-четени