2 ябълки и секс за тънка талия - да, ама не! 31.01 | 17:17

Сексът не изгарял калории - било заблуда

От Кремена Бедерева

Широко разпространеното схващане, че сексът гори калории, не е нищо повече от заблуда, съобщи CBC, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

Специалисти от университета на Алабама са опровергали няколко битуващи мита, свързани със затлъстяването, твърдейки, че за тях няма научни доказателства.

Едва ли има човек, който да не е чувал, че сексът е като тренировка и помага за изгарянето на 300 калории.

Авторите на настоящото проучване обаче настояват, че хората ще бъдат големи късметлии, ако с креватни упражнения изгорят и една двадесета от това количество. Сексът според тях е свързан с не по-голям разход на калории от седенето на дивана в хола, допълва БТА.

Експертите илюстрират твърдението си със следния пример: ако мъж на възраст между 30 и 35 години прави секс шест минути, ще изразходва едва 21 калории.

Друг мит, разбит от специалистите е, че бързата загуба на много килограми води до възвръщането им, докато постепенното отслабване има по-траен ефект. В действителност авторите на проучването са открили доказателства, че хората, които бързо са се отървали от излишните килограми, тежат по-малко дори след няколко години.

Друга широко разпространена заблуда е, че ако не си поставят реалистични цели, желаещите да отслабнат ще се разочароват и ще изгубят битката с излишните килограми.

В своя подкрепа специалистите изтъкват данни от проучване, според което хората всъщност се справят по-добре, когато си поставят по-амбициозни цели.

Авторите на настоящото изследване опровергават още един мит - че кърменето намалява риска от затлъстяване при децата. Колкото и ползи да има от него както за бебето, така и за майката, предпазването от затлъстяване в детска възраст не е сред тях.

Водещи

Най-четени