20 начина да доживеeм до 100 11.12 | 16:54

Наистина добри съвети от експерти по дълголетието

От Мартина Панайотова

Беси Купър, най-възрастнaта жена в света, почина миналата седмица на 116 години. И каква е нейната тайна? На всички запитвания за дълголетието, американката отговаряла: ""Гледам си собствената работа и не ям боклуци".
Съществуват обаче още много различни начини, за да удължиш живота си. Ще ви покажем 20 от тях. В този списък няма нещо, което да стои на първостепенна или на последна позиция, защото всяко е еднакво важно за дълголетието.

20. Клякания

От изправена позиция спуснете тялото си до седнало положение, задръжте малко, а после бавно се изправете. Това е най-стягащото и укрепващото мускулите упражнение. Важно е да запазите пъргавостта си, за да сте способни на стари години да ставате лесно от стола... или от други пособия.

19. Пийте по един зелен чай на ден

Доказано е, че това помага за намаляване на хормоните на стреса и дори увеличава с 28% възможността за оцеляване след сърдечен удар. Проучванията в Харвардския медицински факултет доказват, че антиоксидантите в зеления чай помагат за подобряване състоянието на кръвоносните съдове.

18. Легнете си с един час по-рано

Дори само един час сън повече би могъл да подобри кръвното ви налягане. Ново проучване от Харварския бизнес факултет изследва хора, които спят по седем часа (или по-малко) нощем. Увеличаването на дозата сън с един час, помогнало за значителен спад в кръвното налягане (което намалява вероятноста за инфаркт и инсулт).
Изследователите смятат още, че недостига на сън влияе на способността на тялото да се бори с хормоните на стреса.

17. Устна хигиена

Освен редовното миене на зъбите, много важно е да ползвате и конец за зъби. Всеки ден, не само, когато храната заседне между зъбите.

"Почистването с конец за зъби вечер може значително да повлияе на това колко бързо ще остареете”, казва д-р Майкъл Ройзен, водещ американски експерт в борбата с остаряването. "Може да ви подари от 4 до 6 години преди да се появят видимите белези на старостта.”

С това не отнемащо кой знае колко от времето ви занимание, можете да намалите рисковете и от диабет и дименция.

16. Дишайте през сламка

Отделете по няколко минутки всеки ден, вземете сламка и дишайте бавно и дълбоко през нея. С това просто упражнение вие ще започнете да дишате по-дълбоко, което ще подобри функционирането и капацитета на дробовете ви (които попринцип намаляват с възрастта), ще намали сърдечната честота и кръвното ви налягане.

15. Ежедневни разходки

Проучванията показват, че дори кратките ежедневни разходки помагат за тонизирането, подобряването дейността на мозъка и паметта.

Едно изследване на възрастни хора показва, че след като шест месеца ходедли по шест мили седмично, показали много по-добри резултати на тестовете за състоянието на паметта и вземането на решения. Вероятно причината е, че по-голямата физическа активност задейства образуването на нови мозъчни клетки, кръвоносни съдове и връзки между мозъчните клетки.

14. Намалете количеството храна

Проучване, изследвало плъхове , мишки, мухи и маймуни показва, че живеят до два пъти по-дълго, когато храната им намалява тройно.
Причината вероятно е, че когато ядем по-малко, метаболизмът има по-малко работа и съответно забавя производството на вредните "свободни радикали”.

13. Секс поне два пъти седмично

Проучване на мъже между 40 и 50 години показва, че редовният секс предпазва. Щастливите господа, които биват напълно задоволени поне два пъти седмично имат много по-малка опасност от ранна смърт.

Американски учен твърди, че интимните отношения, поне три пъти в седмицата могат да добавят две години към продължителността ви на живот. Правете го всеки ден и ще живеете с осем години по-дълго.

Освен, че подобрява кръвообращението и намалява стреса, сексът действа като антидепресант, особено за жените.

12. Не прекалявайте с щастието и оптимизма

Много хора вярват, че щастието и оптимизмът са тайната на дълголетието, но едно проучване от американските психолози д-р Хауърд Фрийдман и д-р Лесли Мартин показва, че връзката между щастието и ранната смърт е толкова значима, колкото високото кръвно налягане и холестерола.

Прекалено радостните и позитивни хора може да не преценят правилно кое е опасно и нездравословно. Именно затова те не се вслушват в медицинските препоръки и сами оказват пагубно влияние на организма си.  

11. Усмихвайте се на воля

Усмихването предизвиква освобождаването на химикалите в тялото, които правят човек по-щастлив, дори когато усмивката ви е фалшива.

Проучване в университета Уейн Стейт в Мичиган показва, че колкото по-широка е усмивката, толкова по-дълго ще живеете, вероятно защото тя предизвиква позитивни емоции, киоито са свързани с физическото и психическо състояние на организма ви.

10. Казвайте истината

Лъжата може да предизвика хормоните на стреса, които ускоряват сърдечния ритъм и дишането, забавят храносмилането и предизвикат напрежение и хиоперчувствителност в мускулите и нервните фибри.
Проучвания от Австралия показват, че хора, инструктирани да спрат да лъжат, показали значителни подобрения в здравето си само за 10 седмици.

9. По една чаша вино вечер

Знаем, че червеното вино е доста приятно питие, но се опитайте да спрете до една чаша (125мл.). Според проучванията това осигурява на организма съставки, които намаляват риска от сърдечни болести, някои видове рак и намаляват неврологичните проблеми като Алцхаймер например.

8. Бъдете искрени с половинката си

Не задържайте напрежението, защото според проучванията, двойките, които не споделят гнева си, а премълчават всичко, имат 25% по-голям шанс да умрат рано.

С времето потиснатия гняв може да предизвика високо кръвно налягане, инсомния, сърдечни проблеми и опасност от рак.

7. Практикувайте йога

Индийско проучване на хора със сърдечни заболявания открило, че продължителното разтягане (в йога упражненията), комбинирано с модерните упражнения от аеробиката, както и регулираното хранене намаляват холестерола и предотвратяват втвърдяването на артериите. Ако не разтягаме мускулите си, те се скъсяват.

6. Дъвчете по 20 пъти

Това не само че е изпитан метод за намаляване на теглото, но сега е доказано, че неправилното дъвчнене може да удвои риска от диабет, защото добре раздробената храна ще бъде по-лесно обработена от тялото ви.

5. По-малко сол

Повечето от нас консумират 9 грама сол на ден, здравословното количество е 3 грама. Тази малка промяна може да е достатъчна, за да помогне за намаляването на риска от удар с 13% и от сърдечни заболявания с 10%.

4. Деца

Децата могат да ви изтощят, но могат и да спасят живота ви.

Миналата седмица едно датско проучване заключи, че мъжете, които неспособните да имат мъже са по-застрапени от кръвни болести, рак и др. Бездетните жени пък са изложени на четири пъти по-голям риск.
Тези хора са застрашени от алкохолизъм или депресии. Решението е осиновяването, което би намалило до минимум изброениете рискове.

3. Без телевизия до късно

След 25 годишна възраст, всеки час пред телевизора може да намали с 22 минути продължителността на живота ви, казват учени от американския институт за борба с рака.

Няма значение дали правите физически упражнения, защото това е много време на неактивност, която тялото ви трудно приема. Мускулите не са използвани правилно, захарите и мазнините не са правилно разградени и всичко това увеличава риска от болести и ранна смърт.

2. Градинарство

Градинарството комбинира сърдечни упражнения и гъвкавост, както и подобряване на издръжливостта на мускулите.

Един час на ден в градината е равно на няколко километра ходене пеша. Ако не правите никакви други физически упражнения, грижата за растенията е полезна и за вас (поне 3-4 пъти в седмицата).

1. Смях

Хуморът може да повиши нивата на антителата и клетките, които се борят с инфекциите, казва Робърт Провайн, професор по психология и невронауки в университета в Мериленд.

Продължителният смях подобрява кръвния поток с повече от 20%. Някои проучвания казват, че може дори да намали риска от сърдечни болести.

Професор Провайн открил, че ние сме 30 пъти по-склонни да се смеем с други хора, отколкото сами, защото социалната същност на смеха има по-голямо и силно влияние.






Водещи

Най-четени