2014 година - най-топлата в историята, откакто се водят наблюдения 02.02 | 15:00

Очакваме затоплянето да продължи

От Кремена Бедерева

Световната метеорологична организация със седалище в Женева определи 2014 г. като най-топлата в историята, откакто се водят наблюдения, съобщават световните агенции.

През миналата година глобалната температура над сушата и над морската повърхност е била с 0,57 градуса по Целзий по-висока от средните стойности за периода 1961-1990 г., които са били 14 градуса.

Разликата с другите най-топли години, регистрирани напоследък, е само няколко стотни от градуса, което подсказва тенденцията към затопляне.

Така например през 2005 година температурата е била с 0,54 градуса над средната стойност, а през 2010 - с 0,55 градуса. "Запазването на общата тенденция към затопляне на климата е по-важен фактор, отколкото рейтинга на отделните години, заяви генералният директор на Световната метеорологична организация Мишел Жаро.

Анализът показва, че 2014-а е била номинално най-топлата в историята на наблюденията. При това различията между трите най-топли години се оказват минимални".

Специалистите очакват продължаване на глобалното затопляне, тъй като се увеличава концентрацията на парникови газове, изпускани в атмосферата. В същото време расте и температурата на океаните.

"Четиринадесет от 15-те най-топли години са регистрирани в настоящото столетие", отбеляза Жаро. "Очакваме затоплянето да продължи".

Специалистите изтъкват, че 93% от отпадъчната енергия, изпускана с парниковите газове в атмосферата, в крайна сметка се оказва в океаните.

В тази връзка топлосъдържанието на океаните се явява ключов фактор за разгадаването на климатичните системи. Глобалната температура на повърхността на моретата достигна рекордни равнища през 2014 година, отчитат специалистите.

Водещи

Най-четени