250 професионалисти се събраха в старата столица 21.10 | 09:27

Те готвиха, празнува и се забавляваха

От Кремена Крумова

За втора поредна година готвачи от цялата страна избраха Велико Търново за свой център за отбелязване на Международния ден на готвача. 250 професионалисти се събраха в старата столица и подобаващо отпразнуваха своя празник, съобщава Север.бг.

Денят започна с литургия в катедралния храм "Рождество на Пр. Богородица". След това шествието начело с военния духов оркестър премина по централната улица и пристигна пред паметника "Майка България" където бяха положени венци и цветя.

Празникът приключи в парк "Марно поле", където учениците местната професионалната гимназия по туризъм сготвиха на живо различни вкусотии като руладини, скара, гъби със спанак, чушки със сирене и пр.

А всеки посетил парка можеше да опита от тях.

"Много добре се представиха младежите. Имат бъдеще," похвали ги шеф Иван Манчев и допълни, че е много важно човек да знае, какво иска да прави, да си е избрал правилната професия и да я следва. Защото най-важното е любовта към професията, да я обичаш, да я развиваш и да имаш респект към нея.

"Има интерес към професията на готвачите. На хората им писна да им писна да ядат пържоли. Искат нещо по-ново, интересно. Те пътуват, виждат какво се случва навън, опитват. Много се е промени професията и готвенето в ресторантите. В последните 15 години това е най-бързо развиващият се отрасъл. Има вече повече вкус, импровизации и подправки, различни меса, риби.

А ние търсим предизвикателството, да можем да надминем очакванията на търсенето. А относно българинът..., той става кулинар. Но още има какво да се желае.", заяви за Север. бг Иван Манчев, един от малцината готвачи в България, успели да осъществят мечтата на всеки професионалист - да бъде главен готвач във собствения си ресторант.

Водещи

Най-четени