30 предизвикателства за 30 дни, които ще променят живота ти радикално 28.06 | 10:47

Нуждаеш ли се от промяна и колко силно я желаеш? Провери още сега

От Микаела Мохарамян

Някои казват, че са нужни 30 дни, за да изградиш навик. А тези, които са полезни за теб изискват воля и мотивация, затова началната фаза е най-трудна, особено ако искаш да промениш стар и вреден навик в нов и по-добър. Ето защо трябва да си дадеш поне 30 дни, за да подобриш желаните аспекти от живота си.

Спри за момент и си помисли "Какъв човек искам да бъда след 5 години?” Какви навици искаш да имаш? По-добре започни сега ако искаш новите ти дейности да повлияят на живота ти в бъдеще.

(След всяко предизвикателство е зададена степента на трудност на изпълнението му. Разбира се, всичко е индивидуално, затова можеш да ги препишеш на лист и да дадеш собствената си оценка)

1. Пиши всеки ден "Харесвам еди-си-какво в теб” бележка/ съобщение/ e-mail за някого (лесно)

Това е перфектният начин да покажеш на някого, че ти пука за него. Толкова често сме фокусирани върху лошите неща, че забравяме да споменем добрите. Повярвай, ще оправиш деня на тези, на които пишеш всеки ден. Не се изисква много, само думи, думи и пак думи.

2. Говори с непознат всеки ден (трудно)

Случвало ли ти се е някога да възпреш онова изгарящо желание да говориш с някого, само защото те е било страх и накрая си казваш, че просто няма да го направиш или се убеждаваш, че не искаш? Край с това! След разговори с 30 непознати ще разбереш, че хората са си просто хора и няма нищо странно да говориш с някого, който не познаваш.

3. Прави по една снимка всеки ден (трудно)

Трудно е, защото накрая на предизвикателството вече си изчерпал лесните снимки и сте снимали всичко възможно. Но пък е идеален начин да комбинираш с останалите предизвикателства и да си направиш фото дневник.

4. Преосмисли някое дълбоко вкоренено вярване (средно)

Да поставиш под съмнение собствените си вярвания и схващания е чудесен начин да се отървеш от глупавите граници докато се приобщаваш към нови познания и интересни неща, които си пропускал просто ей така.

5. Ходи пеша поне по 30 минути на ден (лесно)

Ходенето е здравословно, отпускащо и вдъхновяващо.  Освен това е лесно и... безплатно. Чудесно упражнение докато ходиш е да гледаш хората и да помислиш какви са приликите и разликите между теб и тях. Това определено ще увеличи съпричастността ти и ще развие на наблюдателните ти способности.

6. Отделяй малко време всеки ден, за да развиваш състраданието и любовта към себе си (трудно)

Обичаш ли се? Наказваш ли се след като направиш грешка? Всеки от нас има стандарти, които е почти непосилно да изпълни. Така си формираме мнение за себе си, мислейки, че не сме достатъчно добри и не заслужаваме нищо. Освен това има неофициално заклеймяване на любовта към себе си - все едно това е арогантност, нарцисизъм или слабост. Подобно схващане е много грешно. Цялото "упражнение” е с цел да се научиш да обичаш части от себе си, които не харесваш особено, да се научиш да спреш да се бориш и да се приемеш такъв, какъвто си. Любовта и приемането на себе си е основна част от умението да приемеш и останалите около теб.

7. Опитвай нова рецепта всеки ден (средно)

Ако искаш да се научиш как да готвиш, необходимо е да се упражняваш пак и пак, и пак. Накарай се да опитваш по нещо ново всеки ден и ще научиш много нови техники и подправки. Това ще ти помогне много да се отървеш от вредните хранителни навици и да започнеш да се храниш малко по-здравословно.

8. Въздържай се от алкохол и каквито и да е други подобни вещества за 30 дни (степента на трудност е относителна)

Можеш ли да се забавляваш, без да си инжектираш химикали, да пиеш или да вземаш каквито и да било стимуланти, които уж отварят вратите на съзнанието и те пренасят в дргуг свят? Това е чудесна възможност да се научиш как да отстояваш желанията си под напора на всеобщото мнение и настояване. Ти сам преценяваш кое е най-добре за теб.

9. Напиши роман с 50 000 думи (трудно)

Някога било ли ти е любопитно дали би успял да напишеш цял роман? Е, сега е моментът да опиташ. Не е нужно да си гениален писател, може просто да разкажеш своята история, за 30 дни. Дали ще успееш?

10. Научи се да рисуваш човешко лице (средно)

Има много видеа в Youtube, които дават основни насоки и уроци за начинаещи в рисуването. Затова спри да си намираш извинение и си постави това предизвикателство, ще се удивиш от резултатите, стига да вложиш малко усърдие.  

11. Гледай документален филм всеки ден (лесно)

Винаги си искал да научиш малко повече по определена тема? Е, за щастие сега сме в дигиталната ера и има повече документални филми в онлайн пространството, отколкото можеш да изгледаш през целия си живот. Youtube, Google Video, TruthTheory.org или TopDocumentaryFilms.com са някои от най-разпространените сайтове, които ще ти помогнат да намериш каквото те интересува.

12. Чети поне по една книжна глава на ден (лесно)

Всички знаем, че е хубаво да четем по-често, но все сме погълнати от същия този монитор (който плюс всичко останало е ужасно вреден за очите), пред който стоиш точно в този момент. Е, пробвай поне да отделяш малко време всеки ден, за да прочиташ по една глава от книга. Само една. Лесно, нали? Но го направи на някое удобно място вкъщи или навън в парка с приятна музика.

13. Проучи добре тема, която някой ден искаш да специализираш (трудно)

Винаги си искал/а да знаеш всичко за поведението на животните? Психология? Физика? Философия? Образовай се, без да ходиш на училище. Избири си тема, планирай си лекциите и сам се направи специалист по темата.

14. Всеки ден си намирай нов маршрут до работа/ училище (лесно)

Това е чудесен начин бързо да се събудиш, да откриваш нови места, да опознаеш по-добре града си и да се забавляваш докато правиш ежедневните скучни неща. Не е нужно да губиш часове, може просто да минеш по различни съседни улици.

15. Медийна изолация (средно)

Не гледай телевизия и спри да следиш новините. Ограничи се до прочитане на 5 блога за целия този период от 30 дни. Излез от Facebook, Twitter и каквито и да е други подобни социални мрежи. Опитай се да живееш поне за месец просто. Ще бъдеш удивен колко много свободно време ще ти остава.

16. Намери си сайт с полезна информация (лесно)

Има безброй сайтове, които могат да те образоват, да те забавляват и да те научат да правиш много интересни неща. Просто трябва да си намериш подходящия. И като комбинираш с изолиране от социалните мрежи и новинарски сайтове - ще имаш много повече време за интересните неща.

17. Избери си някой свой лош навик и се отърви от него за 30 дни (трудно)

Пушач ли си? Или пък обичаш да гледаш само лошата страна на нещата? Случва ли ти се често да се обвиняваш за всичко? Ядеш ли вредна храна? Или пък играеш много компютърни игри? Избери си нещо и просто го прекрати за 30 дни, замести го с някое друго предизвикателство.

18. Вдъхновявай се всеки ден (лесно)

Принтирай си любимия цитат и залепи листчето на огледалото. Гледай по-често вдъхновяващи видеа и лекции, намери своя принцип за хубав живот. Накратко, намери своето вдъхновение и си набавяй по малка доза всеки ден.

19. Взимай по един студен душ всеки ден (средно)

Това е идеален начин да се събудиш и да се тонизираш. Лекува стреса, свързан с  различни заболявания, укрепва имунната система  и прави кожата ти идеална.

20. Помисли какво искаш да постигнеш в следващите години. Всеки ден се брои за една година (трудно)

Това е чудесна терапия за мозъка. Не е нужно реално да следиш какво се е случило до момента и да си врачка, за да знаеш какво точно ще се случи в бъдещето. Обаче с всеки изминал ден става все по-трудно, защото отиваш с 10-20-30 години напред.

21. Упражнявай ново умение всеки ден (лесно)

Има толкова много онлайн уроци, които ще те научат да стоиш на ръце, да танцуваш различни танци, да готвиш екзотични ястия и т.н. Запретни ръкави и започвай да се учиш!

22. Използвай стълбите (лесно)

Много хора са твърде мързеливи, за да правят каквото и да било. Толкова по-лесно е да се качиш на ескалатора или асансьора за един-два етажа. Твоето предизвикателство обаче ще е  да използваш стълбите при всяка възможност... за 30 дни. Здравословно е, не изглежда нелепо (както дебелите чичковци, които заемат половината ескалатор) и с времето ще забележиш резултатите върху тялото си.

23. Събуждай се рано всеки ден (средно)

"Добре е да се събуждаш преди изгрева, защото подобен навик допринася за здравето, благосъстоянието и мъдростта.” - Аристотел

24.  Води си дневник (средно)

Чудесен навик за развиване на паметта и размишлението. Освен това ще е доста готино след години да прочетеш тези свои редове и да си спомниш как си поел тези предизвикателства за 30 дни.

25. Не лъжи за 30 дни (трудно)

Това е едно от най-големите предизвикателства. Спри да заблуждаваш себе си и останалите, говори със сърцето си. Това ще помогне много, за да си набележиш правилните цели и какво точно искаш да постигнеш, защото ако овладееш лъжите и по-скоро ги отстраниш, доколкото е възможно, ще се научиш, че няма нужда от тях.

26. Комбинирай предизвикателства (лесно)

Снимай се как четеш различни книги на различни места. Извърви 10 000 крачки по нов маршрут, за да срещнеш непознат и да го попиташ за рецепта, която да пробваш. Прави различно предизвикателство всеки ден. Стани по-рано, за да медитираш, да спортуваш или да почетеш. Не забравяй и студения душ, за добро начало на деня или за край на поредния горещ летен ден.

27. Всеки ден прави нещо, което те плаши (трудно)

Страхът е единственото, което те възпира да се превърнеш в най-добрата версия на себе си. Единственият начин да преодолееш страховете си е да се изправиш срещу тях.

28. Не се оплаквай в продължение на един ден (трудно)

Може да звучи лесно, но най-вероятно ще са ти необходими няколко дни упражнения, за да успееш. Дори да си крайно позитивна личност, доста трудно е да не изречеш поне едно негативно изречение в продължение на 24 часа. Не се обвинявай ако не успееш, защото както казахме - изисква се време и тренировки.

29. Медитирай всеки ден (средно)

Както за всичко останало, в мрежата има уроци и за това. Не е никак трудно, изисква се малко свободно време (което например ползвате за Facebook)  и тишина.

30. Прави  (поне) по едно действие всеки ден, което няма нищо общо с теб и твоето благосъстояние (лесно)

Забави се с няколко минути по път за работа, за да дадеш стотинки на просяк, изхвърли боклука на съседите, подари цвете на възрастна жена. Няма значение колко "голяма” е постъпката ти, важното е да пренебрегнеш себе си, за да усмихнеш някого.

Ти прецени кога да започнеш и дали си достатъчно силен. Изборът е твой, имаш 30 дни и 30 предизвикателства.


Най-четени