4-годишно дете стана член на Менса 13.04 | 10:24

Малката Хайди Ханкинс чете, пише, смята... на теста изкарала почти колкото Стивън Хокинг

От Диана Цветкова

Тя е 4-годишна, но коефициентът ѝ на интелигентност е като на гений. Малката Хайди Ханкинс стана член на Менса, още преди да е станала ученичка.

Хайди има впечатляващите 159 точки на теста за интелигентност – само на точка от учения Стивън Хокинг, който също е член на Менса. За сравнение, възрастен човек средно изкарва 100 точки на теста, а хора със 130 точки са смятани за "надарени".

За скромната си възраст момичето, което живее в британския гр. Уинчестър, вече може да смята, да дели числа и да пише свързани изречения. Когато е била на едва две години, тя вече е четяла книжки, предназначени за 7-годишни деца, пише The Telegraph.

Бащата на момичето сега се надява, че тя ще може да пропусне първата година от училище и да влезе директно във втори клас, за да има предизвикателство.

Учен от университета в Саутхемптън, който се е занимавал с малката, пък споделя: "Винаги сме мислели Хайди за умна, защото започна да чете рано. Стана ми любопитно да видя колко би изкарала на тест за интелигентност, а резултатите бяха впечатляващи."

Ето някои от постиженията на малката Хайди:

- До 2-годишна възраст вече е можела да брои до 40;

- Също до 2 годинки се е научила да чете, при това сама, на домашния компютър;

- Пак на 2 годинки вече е рецитирала наизуст поемата на Едуард Лиър "Бухала и котката";

- На три вече е можела да дели и да събира числа;

- На 4 години вече използва свободно сложни думи, например "впечатляващо";

- Може да рисува човешки лица.

Водещи

Най-четени