4 трика за по-ефикасно учене 30.01 | 16:33

Упоритото зубрене помага, но има и по-лесни начини

От Кирил Русев

Независимо дали сте ученици, студенти или учащи в школата на живота, ученето е изключително важно. Както много други процеси, и този може да бъде осъществен по различни начини, но основният въпрос е доволни ли сте от вашия начин? Мислите ли, че нещо в него може да бъде подобрено така, че да учите още по-ефикасно и с още по-добър успех?

Казват, че понякога дори привидно дребни детайли като мястото, времето и настроението ви могат да имат огромен ефект върху резултатите от ученето. Проверете за себе си дали наистина така с помощта на следните трикове:

1. Учете на различни места

Изследванията демонстрират, че ученето на различни места ни помага да помним по-добре, тъй като по този начин мозъкът ни е по-активен и изгражда повече връзки между невроните в непознати ситуации.

В един психологически експеримент участниците са заставени да наизустят списък от 40 думи в две различни стаи - едната е без прозорци и е разхвърляна, докато другата е просторна и има двор. Както можете да предположите, второто помещение предразполага към много по-ползотворна мозъчна дейност.

2. Учете на капки, а не на талази

Има една гатанка, в която се пита как се изяжда цял един слон. Доста е глупава, но верният отговор на тази гатанка гласи, че цял един слон се изяжда, като се нареже на дребно и се яде парченце по парченце.

Разбиването на учебния материал на малки порции и равномерното разпределяне на тези порции в един по-продължителен период от време е по-добрата тактика, отколкото добре познатото ни зубрене на целия конспект във вечерта преди изпита.

3. Асоциирайте наученото

Свържете това, което учите, с някакъв аспект от живота си, тъй като това ще ви помогне да разберете материята по-добре и да я съхраните в паметта си за по-дълго време.

4. Учете тогава, когато сте най-съсредоточени

Когато сме уморени или стресирани, тогава мозъкът ни не е в най-добрата възможна кондиция за запаметяване. Намерете кое е времето, в което учите най-добре.

Не е задължително това време винаги да е едно и също, но по принцип хората могат да бъдат разделени на два типа: "нощни птици", които са най-фокусирани след залез слънце и "ранни пилета", които учат перфектно в часовете преди закуска.

Водещи

Най-четени