400-метров убиец се носи към Земята 17.10 | 09:20

През 2032 г. с планетата ни може да се сблъска астероидът 2013 TV135

От Антония Михайлова

Астрономи откриха голям астероид на сравнително близко разстояние до Земята.

През 2032 г. космическият камък може да се сблъска с нашата планета. Откритието е направено от руски учени в Кримската астрофизическа обсерватория в хода на изследвания на снимки на звездното небе. След това откритието е било потвърдено от две руски обсерватории, както и от астрономи от Италия, Великобритания и Испания.

Размерът на камъка е 410 метра и той се движи с 9,93 км/cек.

Астероидът е получил индекс 2013 TV135 и е отнесен към класа потенциално опасни обекти. Дистанцията между него и орбитата на Земята е 1,7 млн. км, а шансът за сблъсък се оценява от астрономите на 1 към 63 000, съобщава РИА Новости.

По Торинската скала за опасността от астероиди той може да получи клас 1 – минимален ранг. Астрономите уточняват, че ако астероидът падне на Земята, то силата на взрива ще бъде равна на 2500 мегатона тротилов еквивалент.

В началото на август НАСА състави точна карта на астероидите, които заплашват Земята. В нея влизат 1400 космически обекта, които ще прелетят в непосредствена близост от нашата планета и може да доведат до сериозни катастрофи.

Основно в списъка са астероиди, които сега се намират на около 7,5 млн. км от Земята. Пълния списък с обектите може да видите тук.

По-рано учените заявиха, че са открили в околоземното пространство поредния, с номер 10 000, астероид, който теоретично в бъдеще може да представлява опасност за Земята. Освен това наскоро в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер беше открито "гробище на комети", които може да спретнат истински хаос в Слънчевата система.

Предварителните изчисления на траекторията на новооткрития астероид сочат, че на 26 август той с вероятност 1 към 63 000 може да се сблъска със Земята. Тази вероятност е достатъчно висока, за да получи космическото тяло клас 1 по Торинската скала на опасност – това означава, че риск практически няма, но че той все пат не е равен на нула.

Водещи

Най-четени