5 грешки, които правим, докато сме под душа 02.02 | 19:05

Грешки, които могат да навредят на здравето ни

От Ивайло Коралски

Вземането на душ изглежда като доста обикновен процес - пускаме водата, влизаме под струята на душа, насапунисваме тялото си, след това го измиваме и подсушаваме с хавлия. Изглежда обаче, че понякога правим доста лекомислени грешки, които могат да навредят на кожата ни.

Ето кои са те според доктор Хейди Уалфорд:

1. Вземането на продължителен горещ душ

Да, топлият душ е един от начините да стоплим измръзналото си тяло, но всъщност той не е добър за нашата кожа.

По думите на споменатия доктор продължителният горещ душ изхабява кожата, лишавайки я от нейното естествено омазняване. Горещият душ може да усложни и различни екземи по тялото на човек. Докторът съветва да си вземаме кратки душове, а водата да бъде просто топла и дори хладка (в никакъв случай гореща).

Това, което трябва да знаете обаче е, че студените душове също не са полезни. Полезни са донякъде само за хората, чиято кожа се изчервява от по-топлата вода.

2. Използвате душгел  и миете тялото си с прекалено количество пяна

Колкото повече балончета и пяна създава препаратът, който използвате, толкова повече той изхабява кожата, лишавайки я от нейното естествено омазняване. Материалът, който създава пяната се нарича сурфактант‎. Последният е химикал, който при допира си с водата премахва споменатото натурално омазняване.

В кратце, постоянно къпане с препарати, които притежават силен сурфактант могат да доведат до по-суха и груба кожа.

Според доктор Хейди Уалфорд понякога дори само смяната на сапуна с по-нежен може да доведе до значително подобряване на състоянието на кожата.

3. Не измивате изцяло сапуна от своето тяло

Доста често можем да видим остатъци от сапуна, който сме използвали, когато се забърсваме след взет душ. Повечето пъти директно го премахване с хавлията, която използваме за подсушаването. Дерматолозите обаче предупреждават, че не е добре да премахваме сапуна по този начин, защото може да причини възпаление на кожата и да я направи пределно суха.

Естествено всичко зависи и от качеството на сапуна. И по-точно колко груб е той. По-меките сапуни всъщност могат да помогнат на кожата, като я овлажнят допълнително.

4. Прилагате върху кожата си маска за дълбоко почистване на порите

Много хора избират напълно да изчистят лицето си под душа и след това да прибягнат до лицева маска. Според доктор Уалфорд обаче маските трябва да се прилагат преди вземането на душ. Измиването преди прилагането на маската може да бъде фатално за много от по-сухите типове кожи.

По думите на Уалфорд всичко, което наложите върху кожата след вземане на душ, ще бъде много по-бързо абсорбирано, което може да доведе до по-голямо раздразнение за кожата.

Най-важният продукт след баня е нещо хидратиращо и оклузивно, което да подпомогне за влажността на кожата.

5. Използвате хавлията след душ с ярост, наместо с нежни движения

Обикновено след душ голяма част от хората се бършат адски интензивно със своята хавлия. Особено по време на студените зимни месеци. И независимо че всички желаем да изсъхнем възможно най-бързо и да облечем своите дрехи, начинът, по който достигаме до изсушаването, също е от изключително значение за състоянието на нашата кожа.

За да предотвратите състоянието на въпросната да се влоши, използвайте вашата хавлия нежно, без допълнителен натиск върху нея.

Водещи

Най-четени