5 лесни начина да се разбирате с околните 31.05 | 09:40

Комуникацията има няколко прости правила, които трябва да спазвате

От Елена Кирилова

Все по-рядко си даваме сметка колко важно е говоренето в днешния забързан свят. Малцина си дават сметка, че ключът към добрата комуникация и разбирателство в другите е изключително прост.

Според Huffington Post има няколко прости правила, които ще ни помогнат да станем по-добри в общуването с околните. Ето и какви са те:

1. Бъдете добър слушател

Важно е да бъдете както добър наблюдател, така и добър слушател. Изслушването показва, че сте учтиви и разбиращи. Важно е да покажете уважение, дори и темата да не ви е интересна.

2. Редувайте внимателно говоренето и изслушването

Не стигайте до крайности - само да мълчите или само да говорите. Изключително важно е разговорът да е хармоничен и да следва логиката си. За целта трябва да сте едновременно търпеливи и да говорите увлекателно, без излишни приказки. Това е особено важно при бизнес срещи.

3. Направете пауза преди да отговорите

Винаги е добре да направите пауза преди да отговорите на вече зададен въпрос. Това ще ви даде време да помислите какво са ви попитали и какво е удачно да кажете в отговор. Когато направите пауза, сигнализирате на събеседника си, че е казал нещо, което заслужава специалното ви внимание.

4. Използвате повече "и”, отколкото "но”

"Но” изразява борбата в словото, докато "и” показва градивност и е мост на диалога. Използването на "и” ще покаже, че сте добронамерени, ще разкрие интерес и готовност да откликнете веднага, дори и да не сте съгласни с казаното ви.

5. Покажете интерес

Изключително важно е да покажете интерес към разговора и събеседника си. Това създава усещане за сходство на идеите или поне желание за градивен диалог. От друга страна, ще сигнализира на събеседника ви, че уважавате това, което той има да ви каже.

Водещи

Най-четени