5 неща, за които жените са осъждани по-строго, отколкото мъжете 09.03 | 12:55

Съществува ли все пак равенство между мъже и жени?

От Лазар Тодоров

Когато заговорим за полови различия, нещата все още не стоят така, както ни се иска. Въпреки всички изговорени приказки за равенство, много хора все още очакват различни неща от мъжете и жените. 

Редовно чуваме изрази като "мъжете са си мъже" и "това не е женска работа". Тези различия водят до някои основни проблеми, които съществуват в съзнанието на хората. Huffington post ни предлага да се спрем на 5 основни неща, за които жените са осъждани много по-строго, отколкото мъжете. 

1. Голям брой сексуални партньори

По принцип всеки се придържаше към израза, че "бройката" не е важна. Обаче се оказва, че това влияе, защото жените, които имат повече партньори, са дълбоко осъждани и мнението за тях определено не е хубаво, за разлика от мъжете. 

2. Разхвърляни и неподредени 

Макар вече да се смята, че мъжете и жените си поделят домакинската работа, на жените все още им се налага да поддържат надпреварата в домакинството. Защо? Защото по принцип е много по-лесно жените да бъдат съдени за неразборията в дома. 

3. Наднормено тегло

И двата пола имат предразсъдъци относно теглото си. Изследвания показват, че жените с наднормено тегло се чувстват под по-голямо напрежение да свалят килограми, отколкото мъжете. 

4. Да бъдеш прям и да отстояващ своето мнение

Една жена, която по-силно и ясно изразява мнението си се счита за властна, агресивна и арогантна, докато при мъжете това се смята за проява на лидерски умения. 

5. Да нямаш деца

Жените, които нямат деца често са осъждани за това, че са егоисти. Смята се, че щом си жена, най-нормалното нещо би било да родиш дете. Коя жена не би искала да бъде майка!? Мъжете не получават такива критики. Да бъдеш баща не се счита за съществена част от мъжествеността. Освен това, мъжете имат повече време да решат дали искат да имат деца (все пак нямат биологични часовници). 

Водещи

Най-четени