5 тайни, които ще ни стимулират да преследваме целите си 18.02 | 17:46

Паденията са неизбежни, но те трябва да ни стимулират за повече успехи в бъдеще

От Лазар Тодоров

Обичаме да си правим планове за бъдещето и да си поставяме задачи, които да изпълним в някакъв срок. Понякога обаче позабравяме обещанията си и не винаги се мотивираме да постигнем целите си. 

Промяната в живота не идва сама и изисква много търпение и усилена работа. Разбира се, има и падения, които са неизбежни, но те не трябва да ни отчайват, а да ни стимулират за повече успехи в бъдеще. Идеята е, когато грешим, да не губим вяра в себе си. 

Huffington post ни предлага да се замислим над 5 предложения, които да ни помогнат да не се отказваме от целите си, когато претърпим падение. 

1. Припомнете си целите.

Един от най-важните начини да не се поддаваме на провала, е да си припомним какви цели и мечти имаме. Когато сме на крачка да се откажем, нека да си припомним онзи момент, когато си обещахме, че ще гледаме позитивно на положението и ще ядем повече здравословна храна (например). Учим се от нещата, когато действаме. Няма как да се развиваме, ако не действаме. Нека да превърнем целите си в действия, които да изпълняваме, отколкото да избягваме и да отлагаме. Грешката е част от пътя, който трябва да извървим.

2. Вижте сивотата на нещата

Съществува тенденция при хората да следват израза "всичко или нищо" в целите, които си поставят. Като например стриктна диета, която да спазваме или от никога не спортували да тренираме по цял ден. Проблемът тук е, че или ще успеем, или ще се провалим. Ако превръщаме малките грешки в големи катастрофи, трябва да се замислим дали не си поставяме прекалено тънка граница между правилно и грешно. Чувствате ли, че малките спънки са големи падения? Ако е така, може би трябва да обмислим варианта да погледнем в сивотата на нещата, а не крайностите между бяло и черно. Ако днешният ден не е хубав, утре ще бъде по-добър!

3. Преработете вашия план

Когато сгрешим, явно нещо не се е получило както трябва. Може би ни трябват стъпки, които да спазваме към крайната цел. Хубаво е да премислим къде са се объркали нещата и да се опитаме да видим проблема, за да не повтаряме същата грешка отново. Може би е време да седнете и да преработите идеите си. 

4. Да не навлизаме в изкушения

Един от основните източници на провал е заобикалящата ни среда. Трудно е да устоим на изкушенията. Колкото повече се дърпаме, толкова повече е вероятността да се провалим. Трябва да се научим да се контролираме в средата, в която се намираме. Нека се замислим дали си заслужава да прекарваме прекалено много време в лутане из интернет пространството и да се лишим от някое друго излишно приложение на телефона си. Обърнете повече внимание на реалността около вас и прекарвайте повече време с положителни личности, за да ви стимулират да успявате и да вървите напред. 

5. Бъдете мили (със себе си)

Не забравяйте, че грешката не е знак на слабост. Това е просто признак, че промяната в поведението ви е трудна задача. Когато осъзнаете, че сте се провалили в нещо, ще се почуствате зле в началото. Дайте си време да превъзмогнете това безпокойство, което е дошло с падението. След няколко часа или може би ден, отново яхвайте вълната. Поучете се и продължавайте! 

Не забравяйте, че прощавате на много хора за техните грешки. Научете се да прощавате и на себе си!

 

 

 

 

 

 

Водещи

Най-четени