7 начина да направим детето си по-умно 19.03 | 08:10

Вижте методите, които е потвърдено, че работят

От iNews.bg

Всички искаме децата ни да бъдат умни и успешни. И въпреки че всяко дете е личност със собствен характер и потенциал, има няколко научно доказани метода, с които можем да му помогнем да се развива по-добре.

1. Уроци по музика. Изследванията показват, че децата, които се занимават с музика имат по-високо IQ от тези, които нямат системен досег с това изкуство. Всъщност уроците по музика стимулират мозъчната дейност не само при децата, но и при възрастните. Проучванията на Northwestern University доказват, че този тип занимания могат да намалят в пъти признаците на деменция при старите хора.

2. Физическа активност. Оказва се, че твърдението, че умните деца не играят навън, е абсолютен мит. Мозъкът има нужда от физическа активност, за да увеличи капацитета си за учене. Последните изследвания показват, че след физическа дейност, мозъкът увеличава способността си да усвоява нова информация с 20%.

3. Четете заедно. Ако детето ви иска да му прочетете от някоя книжка, не го оставяйте единствено да зяпа в картинките. Привлечете вниманието му върху думите и се опитвайте да четете заедно – така се подобряват уменията на детето да възприема, както и способността му да се концентрира.

4. Достатъчно сън. Сънят е пряко свързан със способността на мозъка да усвоява нова информация, с паметта и с много други важни процеси. Затова, ако искате детето ви да бъде умно, осигурявайте му достатъчно сън. Изследванията показват, че ако едно дете не си доспива системно, това намалява капацитета му за учене с повече от 20%.

5. Дисциплина. Всъщност потенциалът на детето не винаги е най-важният. Хората с добра самодисциплина могат да бъдат много по-успешни от онези с високо IQ, но никаква организация и отговорност към задълженията. Затова, научете детето да бъде отговорно към времето си и към задачите, които му поставяте. За целта не му давайте всичко което поиска наготово, нека го заслужи като положи усилия.

6. Четене вместо телевизия. Ученето и развитието на мозъка е активен процес. Доказано е, че ако оставяте дете под 5 години да гледа телевизия по няколко часа на ден, то ще научава едва по 5-6 нови думи. В същото време, усилията, които трябва да положи по време на четене, ще му помогнат да запамети и да усвои голям процент от информацията.

7. Захар в подходящото време. За децата е много важно да се хранят здравословно и да не прекаляват със сладкото. Но изследванията показват, че по време на усилена ментална дейност като учене, мозъкът изразходва голямо количество енергия, която може да му бъде доставена от нещо сладко. Затова специалистите препоръчват да даваме на децата си захарни изделия не след като са свършили с уроците, а по време на този процес.

Водещи

Най-четени