7 странни трика за по-добра памет 20.01 | 14:14

Мозъкът и неговите особени свойства

От Кирил Русев

Паметта е едно от уменията на мозъка, които наистина имат силата да преобърнат живота ви. Някои нейни аспекти търпят подобрение с възрастта, но като цяло се приема, че колкото повече напредват годините, толкова по-зле ще се справяте със запомнянето на случките и фактите около вас.

За щастие, паметта може да бъде тренирана и развивана, също като мускулите. Ето ви седем изпитани в лабораторни условия и доказали се като ефективни трика:

1. Отделете си 8 секунди. В последно време се смята, че по-бързо задължително означава по-добре, но не е точно така. Особено когато се опитвате да запомните нещо. Ако определена информация е важна за вас, опитайте се да се концентрирате върху нея поне за осем секунди.

В лудницата на работния ден това може да ви се стори болезнено продължителен период от време, но понякога си струва да платиш "по-скъпо" веднъж, отколкото евтино на няколко пъти. Според науката осем секунди са минималното време, което е необходимо за прехвърлянето на данни от краткосрочната към дългосрочната ви памет.

2. Свийте ръка в юмрук. Ако работата ви е свързана със запаметяване на данни, вземете си една от онези гумени антистрес топки. Самият акт на свиване на дланта в юмрук може да има значителен ефект върху способността ви да съхранявате информация. Изследванията демонстрират, че десничарите се справят по-добре, ако стискат дясната си ръка преди запаметяването на даден факт и лявата си ръка в момента, в който трябва да си го припомнят. За левичарите е точно обратното. Времето за стискане, което е тествано в изследването, е 45 секунди. Тоест, проявете малко търпение и физическа издръжливост.

3. Тренирайте. Спортът е здраве във всяко едно отношение и паметта не прави изключение. Физическата активност обостря вниманието и стимулира притока на кислород към мозъка, а също така може да провокира развитието на неврони в частите от сивото ви вещество, отговорни за запомнянето.

Едно изследване демонстрира, че след леко физическо натоварване жените си припомнят факти по-добре, отколкото след тежка тренировка. Този ефект се наблюдава и в дългосрочен план. Придържането към 6-месечна тренировъчна програма подобрява не само физическата подготовка, но и пространствената и вербална памет.

4. Наспивайте се. Сигурно сте имали поне една безсънна нощ преди изпит в отчаян опит да натъпчете колкото се може повече знания в главата си. Е, да, ама се оказва, че сънят винаги е по-добрата идея, що се отнася до паметта. Процесите, които се случват в мозъка ви по време на сън, са от изключителна важност за това какво и колко ще можете да си спомните на следващия ден. Когато сте будни, съзнанието ви е подложено на обстрел от всякакви стимули и сънят е неговият шанс да обработи и сортира всеки един от тях.

5. Дъвчете дъвка. Ако имате на разположение 30 минути, за да запаметите определен текст или аудиозапис, опитайте да дъвчете дъвка. Доказано е, че слуховата и визуалната памет работят значително по-добре с помощта на това елементарно действие. В дъвката няма нищо магическо, но изглежда, че самият дъвкателен акт прави хората по-вглъбени.

Краткосрочната памет обаче се повлиява по-скоро негативно от него и всякакви викторини и тестове са по-скоро несъвместими с дъвкането.

6. Водете си бележки на ръка. Може и да са минали седмици от последния път, когато хванахте молив или химикал, но науката демонстрира, че писането на ръка запечатва информацията в мозъка ви по начин, който не може да се сравнява с ефекта от пипането на тъчскрийн или тракането по клавиатура.

7. Бъдете наясно с плюсовете и минусите на музикалното оформление. Хората обикновено си представят, че слушането на музика им помага да се фокусират, но не е точно така. Ако го правите непосредствено преди да започнете да четете или гледате определена информация, може и да ви е от полза. Но в момента, в който се опитате да съчетаете двете действия, тогава може и да си изиграете лош номер.

Учените казват, че музиката има същия разсейващ ефект, какъвто би имал човек, стоящ до вас и крещящ произволни числа в ухото ви. Ученето в пълна тишина може и да бъде леко странно в началото, ако сте свикнали нещо да звучи в главата ви, но науката обещава, че няма да съжалявате в дългосрочен план.

Най-четени