8-годишните надуват балони само под надзор 10.10 | 15:15

Мярката е част от Директивата за безопасност на играчките

От iNews.bg

Знаете ли, че деца под 8 години могат да надуват балони само в присъствието на възрастен човек?

Това е една от мерките, записани в Директивата за безопасност на играчките на ЕС. Съветът там е и ако балоните са повредени, да бъдат изхвърлени.

Директивата влезе в сила на 20 юли 2011 година. Целта е играчките, продавани на европейския пазар, да станат по-безопасни за децата.

Всички правила са направени след внимателен анализ на експерти. Изискването за балоните например е продиктувано, за да бъдат избегнати случаите от задушаване при поглъщането на част от играчката. Освен това са записани и минимални размери за играчки с накрайници с вендузи, както и малки топки, а размерите са именно за да не могат децата да ги погълнат.

Вдишването на играчките или поглъщането им е един от най-големите рискове за детското здраве. По тази причина и от ЕС искат производителите да правят играчките за малки деца така, че те да не могат да бъдат разделяни на малки части или самите да бъдат толкова малки, че да бъдат погълнати.

Освен това новите играчки трябва да бъдат направени така, че да могат да бъдат почиствани. Това важи с особена сила за играчките на децата под 36 месеца. А под почистване се разбира премахване на замърсявания или мръсотия от играчка и да могат да бъдат изпирани например.

Така се гарантира спазването на елементарни хигиенни правил, надяват се европейските чиновници. 

Водещи

Най-четени