Coca-Cola и Pepsi всъщност не са безалкохолни 04.07 | 18:02

Изследване сочи, че напитките съдържат следи от алкохол

От Ралица Стоянова

Едни от най-популярните безалкохолни напитки - Coca-Cola и Pepsi, съдържат следи от алкохол. Това сочат резултатите от тестове, извършени от базирания в Париж Национален институт по потреблението, съобщава изданието The Drinks Business.

В 10 от 19 изследвани видове кола имало следи от около 10 милиграма алкохол на литър. Сред тях са лидерите на пазара - Coca-Cola, Pepsi Cola, и Coca-Cola Classic Light.

Независимо, че количеството може да се определи като пренебрежимо малко, данните са притеснителни както за мюсюлманите, защото тяхната религия не им позволява да употребяват алкохол, така и за въздържатели, избиращи именно тези напитки, когато им се налага да шофират например.

"Coca-Cola е известна като безалкохолна напитка и алкохолът не е съставка, която ние добавяме в нея", коментира говорител на компанията. Според него следите от алкохол може да се появят по естествен път в много храни и напитки.

От Pepsi заявиха, че някои безалкохолни напитки може да съдържат минимални следи от алкохол, предизвикани от трансформация в използваните съставки, но че в тяхната рецепта "алкохолът категорично не присъства".

И двете компании са предположили, че естествените плодове, които може би са застъпени в рецептите им под формата на фруктозо-глюкозен сироп и натурални аромати, могат да ферментират и да създадат минимални следи от алкохол, коментира "Дейли мейл"

Водещи