E.T., не ни плашиш вече... 10.01 | 10:42

Свикнали сме с идеята за извънземен живот заради развитието на технологиите

От Любомир Тасев

Само при вида на летящи чинии в небето по улиците ще настъпи паника, или поне в това иска да ни убеди научната фантастика, пише Daily Mail.

Но изглежда ще се окаже, че сме далеч по-спокойни от писателите, режисьорите и властите.

Психологът д-р Албърт Харисън твърди, че хората са свикнали толкова с идеята за извънземен живот, че няма да се притеснят, ако пред очите им се появят доказателства.

Според него нещата доста са се променили от далечната 1961 г., когато в Конгреса на САЩ се чуха предупреждения, че съобщенията за пришълци ще предизвикат паника сред населението.

Заключението на експерта е, че поне в Европа и в Северна Америка, нито откритието на извънземен живот, нито засичането на сигнали от него биха довели до "масов психологически срив".

Напредъкът в нашите технологии е докарал цивилизацията ни дотам, че идеята за други същества, които пътуват насам-натам из вселената или до Земята вече не изглежда невероятна или плашеща.

Д-р Харисън излага тезата си в специално издание на списание Philosophical Transactions на Кралското общество, посветено на извънземните форми на живот.

Водещи