Ethno-шардоне покори френските познавачи 22.03 | 10:20

Виното, което спечели сребърен медал в конкурса Chardonnay du Monde

От Нели Минчева

Очарователният аромат на екзотични тропически плодове превърна ETHNO Chardonnay във фаворит на френските познавачи. Те го определиха като най-модерното измежду 900 шардонета от цял свят и заслужено му присъдиха сребърен медал в конкурса Chardonnay du Monde.

ETHNO Chardonnay е създадено посредством уникалната за Стария континент дива ферментация, която придава на вкуса кадифена мекота и плътност, и обогатява виното с екзотичния аромат на тропически плодове, апетитна коричка от препечен хляб и сметана.

Уханието е изключително рядко и нетипично за сорта шардоне. Отличава се с приятна сладост и е високо ценено от винените критици. То се извлича само от гроздето, набрано в масивите на Терзийския баир. Тероарът там е един от най-подходящите в Европа за отглеждане на бели винени сортове, разказа Тарчизио Труант, собственик на прочутите италиански пепиниерии "Труант".

Неотдавна той лично посети плодородните масиви и остана удивен от невероятните природни дадености на местността Терзийски баир. Лозята там се засаждат на голяма надморска височина от над 350 метра, върху склонове с източно и южно изложение. Районът се характеризира с прохладен климат, богата и разнообразна почва, а теренът е наклонен и силно каменист.

Заради доброто слънчево греене денем каменистата почва поема слънчевата топлина, а когато през нощта застудее, нагорещените камъни я отдават и помагат на гроздето да узрее, като го обогатяват с аромата на зрели плодове от тропиците. Важно условие за протичането на дивата ферментация е качеството на гроздето, защото технологията е изцяло природосъобразна и протича без изкуствени подобрители на вкуса и аромата. Ето защо в ETHNO Chardonnay е вложено само най-узрялото, ръчно брано грозде, отглеждано без синтетични торове и препарати. Уникалният способ разгръща потенциала на шардонето и му придава неповторими характеристики, които не се срещат при никое друго вино от този сорт.

Освен с екзотичния си вкус, ETHNO Chardonnay покори журито на конкурса и с модерна визия на бутилката и етикета. Дизайнът разкрива неподражаем свят от цветове и е насочен към динамичните градски хора, които живеят в хармония с природата и превръщат здравословния начин на живот в своя философия. Наред с чистосортовото Шардоне, серията предлага и иновативни купажи, съчетаващи автентичните българските винени сортове мискет, димят, мавруд и рубин със световно известните каберне совиньон, сира, совиньон блан и мускат.

Водещи

Най-четени