Google отбелязва 176 г. от рождението на Марк Твен 30.11 | 08:20

Самюъл Лангхорн Клемънс е най-известен със своя роман "Приключенията на Том Сойер" и неговото продължение "Приключенията на Хъкълбери Фин"

От Кремена Бедерева

Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно. Марк Твен

Интернет търсачката Google продължава с традицията да отбелязва значими събития. Днес Google чества 176 г. от рождението на големия писател Марк Твен, с анимирано лого, с неговия най-запомнящ се герой Том Сойер.

Марк Твен е литературен псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс - американски писател, журналист и хуморист. Най-известен е със своя роман "Приключенията на Том Сойер" и неговото продължение "Приключенията на Хъкълбери Фин", често определяно като един от великите американски романи.

Той е роден във Флорида, на 30 ноември 1835 година. Баща му произлиза от стара робовладелска фамилия, преселила се във Вирджиния от Корнуол, и последователно е прокурор, търговец и мирови съдия. Твен е шестото от общо седем деца.

Когато Самюъл е четиригодишен, семейството му се премества в Ханибал, пристанище на река Мисисипи в щата Мисури. От спомените за детството си в това градче Марк Твен черпи вдъхновение за измисления Сейнт Питърсбърг от "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин". По това време в Мисури робството още не е премахнато и Твен се запознава добре с него, като по-късно то е сред основните теми в творбите му.

Твен патентова три изобретения, като едното от тях е заместител на тирантите, а другото историческа игра, с любопитни факти. Най-голям търговски успех има самозалепващия се албум за изрезки, (изрезките само трябвало да се намокрят, преди да се залепят).

Твен печели значителна сума пари чрез писане, но пропилява голяма част от тях чрез лоши инвестиции, най-вече в нови изобретения. Особено скъпо (300 000 долара, които в днешно време са приблизително 7 518 462 долара) му струва изобретяването на нова машина за печатане, която се повреждала прекалено често. Преди да може да бъде усъвършенствана, бил изобретен линотипа. Така Твен губи не само повечето пари спечелени чрез писане, но и голяма част от наследството на съпругата си.

Твен губи пари и заради издателската си къща, която има първоначален успех благодарение на издаването на мемоарите на Юлисис Грант, но впоследствие губи много издавайки биографията на папа Лъв XIII. От нея са продадени по-малко от двеста копия.

През 1907 г. Оксфордският университет му дава титлата "доктор хонорис кауза".

През 1909 г. Твен казва: "Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишния без съмнение е казал: "Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно". "

Предсказанието му се сбъдва - Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г., в Рединг, Кънектикът, един ден след най-близкото приближаване на кометата до Земята. На 4 декември 1985 г., Американската пощенска служба издава пликове "Марк Твен и Халеевата комета".

Водещи

Най-четени