Google си спомня за Лудвиг Мис ван дер Рое 27.03 | 10:02

Днес известният архитект щеше да навърши 126 години

От Елена Кирилова

На днешния ден, 27 март, Google Doodle отбелязва 126 години от рождението на известния немски архитект Лудвиг Мис ван дер Рое със специално лого.

За да ни припомни за великия Рое, логото на търсачката е преобразено в красива сграда, през прозорците на която могат да се видят буквите, съставящи името на Google.

Архитектът, често наричан просто "Мис”, е смятан за една от най-изявените личности на модернизма. Той е роден през 1886 г, в Аахен, Германия, а по-късно се прочува като третият и последен ръководител на школата Баухаус, която просъществува до 1933 г., когато е закрита от нацистите.

Макар реално да прохожда в бизнеса в офиса на интериорния дизайнер Бруно Пол, ван дер Рое стартира архитектурната си кариера в ателието на Петер Беренс. Именно там открива новите идеи на прогресивната германска култура. Съвсем скоро след това той започва самостоятелната си кариера и получава множество индивидуални поръчки.

Ван дер Рое скандализира света с това, че окончателно изоставя орнаментите по сградите и се отдава на по-изчистения стил. Както се вижда и от днешния Google Doodle, работата на Мис е свързана с по-простите форми. През XX век този стил се превръща в едно от най-влиятелните течения в архитектурата.

Едни от най-значимите събития в кариерата на Мис са двата му европейски шедьовъра - Временният германски павилион за изложението в Барселона през 1929 година и елегантната модерна вила "Тугендхат" в Бърно, Чехия, завършена година по-късно.

 В края на живота си архитектът се сблъсква с неодобрението на нацистите, които открито отхвърлят новаторския му стил, защото бил "негермански”. Това води до пълно разочарование, което мотивира Мис да напусне родната си страна. Така се озовава в САЩ, където през 1969 г. умира на 83 години.

Водещи