Starbucks направи ирландците британци 07.06 | 20:50

Компанията се извини за гафа, който тръгна от грешно съобщение в Twitter

От Диана Цветкова

Световната верига кафенета Starbucks сътвори гаф, с който наля масло в още тлеещия огън от напрежение в ирландско-британските отношения.

По време на честванията за юбилея на кралица Елизабет II компанията призова своите 2000 последователи в Twitter порфила си за Ирландия да "ни покажете какво ви прави горди да сте британци".

Скоро след непремисленото съобщение последва масиран ответен удар. Един от потребителите например напомня на компанията, че абревиатурата ie в микроблога ѝ (@StarbucksIE) означава, че той е именно за Ирландия. "Очаквам извинение, преди отново да посетя магазина ви!", гласи съобщението му.

Друг потребител пише, че "точно сега някой в Starbucks-Ирландия си мечтае да има туитър версия на устройство за изтриване на паметта като това от Men in Black".

По-късно компанията се извини за грешката, като пусна следното съобщение: "По погрешка пуснахме съобщение в нашия микроблог за Ирландия, което бе предназначено само за Великобритания. Клиенти в Ирландия: Съжаляваме".

В отделно изявление от Starbucks добавиха, че се извиняват за грешката и се надяват, че ирландските им последователи ще им простят.

Световната верига кафенета не е първата компания с подобен гаф в страната. През март Nike си навлече гнева на ирландците, като промотира специални спортни обувки, посветени на Деня на Свети Патрик, припомня Guardian. Моделът носеше името "Black and Tan".

Явно обаче никой от Nike не бе взел предвид, че името на модела ще върне горчиви спомени за британския паравоенен взвод Black and Tans, действал по време на Ирландската война за независимост. Отрядът, нает за да потуши ирландския бунт в началото на XX век, е известен с многобройните си атаки над цивилното население.

Водещи

Най-четени