А вие бягате ли от работа, за да гледате мач? 22.05 | 13:34

Китайците масово се преструват на болни, за да отидат на спортно събитие, а не на работа

От Елена Кирилова

Американците може да изглеждат обсебени от футбола, а канадците от хокея на лед, но това е нищо в сравнение с предаността на Китай към баскетбола, показва нова анкета, цитирана от Reuters.

Онлайн проучване сред 9500 работници от осем страни показа, че китайските служители са най-склонни да излъжат, че са болни, за да могат да гледат на спокойствие спортен мач или да отидат на мястото на събитието.

В Китай има и най-много хора, които бягат от работа, за да спортуват, като най-предпочитан от тях е баскетболът.

"Резултатите съответстват на констатациите от миналогодишното ни изследване, акцентиращо върху бягането от работа от хората по целия свят”, обясни Джойс Маруни, директор на Института за работна сила в Кронос.

Близо 60 на сто от китайските работници заявяват, че са предпочели да се представят за болни, за да могат да гледат или да присъстват на интересно спортно събитие. За сравнение, само 1% от французите потвърждават, че са постъпвали по този начин.

Индия е на второ място по пристрастеност към спорта, а Обединеното кралство и Мексико се нареждат съответно на трето и четвърто място. Най-слабо отсъствие от работа заради спортни събития отбелязват Франция, Съединените щати, следвани от Канада.

Футболът е най-обичаният спорт в Австралия, Мексико, Великобритания и Франция, докато в Индия предпочитат крикета. Според Маруни разминаванията между различните страни се дължат преди всичко на културните различия.

"Погледнете една страна като Китай, където хората работят по невероятните 70-80 часа седмично. Те имат малко свободно време и съответно по-малко регулация около платения отпуск и в този смисъл се обаждат по-често, че са болни”, обясни Маруни.

Според анкетираните гъвкавото работно време е най-добрият начин да се спрат преструвките от страна на служителите.

Повечето работници заявяват, че се чувстват виновни, когато се обаждат с подобно извинение, само за да гледат спортно събитие. Те смятат, че неплатеният отпуск и възможността да работят от дома си би могло да допринесе за решаването на проблема с лъжите.

Водещи

Най-четени