Абитуриентите от холивудските ленти 29.05 | 17:36

Кои са някои от емблематичните филми, интерпретиращи темата за дипломирането

От Мартина Панайотова

На фона на вихрещите се навън абитуриентски балове темата за дипломирането звучи особено актуална, а вече цяло десетилетие киноиндустрията, от своя стрна, ни залива с множество филми, базирани на такъв сюжет.

В повечето случаи става дума за клишета, разказващи лековати истории все с щастлив край и разбира се, с ритуалното хвърляне на шапките във въздуха.

Насред плявата все пак се откриват и по-задълбочени заглавия, простиращи се отвъд пределите на обичайната триада секс-алкохол-любов.

Един от най-емблематичните филми в историята на киното, интерпретиращ въпросната тема, е "Брилянтин", който продължава да е любим на много зрители дори цели три десетилетия след излизането си на екран. Джон Траволта, Оливия Нютън-Джон и компания пресъздават по незабравим начин интересите, вълненията и житейските драми на бъдещите абитуриенти, живели през 50-те години на миналия век. А и забъркват една невероятно красива любовна каша.

В края на 80-те пък се появява прочувствената романтична комедия "Кажи нещо", главната роля в която изпълнява 23-годишният тогава Джон Кюсак в партньорство с Айони Скай.

През 2002 пък Рийз Уидърспуун влезе в ролята на привидно глуповатата и разглезена принцеса от Бевърли Хилс – Ел Удс, която в края на филма все пак доказва качествата си и се дипломира не къде да е, а в Харвард.

Няма как да бъде пропусната и невероятната история на Кристофър Маккендълс, брилянтно пресъздадена под вещата режисура на Шон Пен. Главната роля се изпълнява от Емил Хърш, чийто герой след успешното си дипломиране в университета решава да бойкотира предначертания план за живота си и се впуска в едно истинско изпитание на човешкия дух и тяло, в битка с дивата природа на Аляска. Всичко това под съпровода на въздействащата музика на Еди Ведър.

Не по-малко брутален е и "Секс игри", в който се завихрят невиждани драми и интриги, и, разбира се, една объркана любов.

Вижте и други подобни филми на Jenite.bg

Водещи

Най-четени