Авторите, които успешно съчетават творчеството с работа 09.09 | 07:50

11 писатели, които са се доказали и като професионалисти, и като творци

От Лазар Тодоров

Творческата работа може да завладее съзнанието изцяло. Вдъхновението дойде ли веднъж не пита, връхлита и обсебва на мига. Процесът на сътворяване на творчество, под каквато и да е форма, изисква много енергия и понякога нерви, но в крайна сметка си заслужава.

Тук идва въпросът:  Може ли и да се твори и едновременно с това да се работи нещо друго, което да носи доходи, защото все пак писателската дейност не е много доходоносна, особено когато се прави от душа, без комерсиални цели?

Явно може! Те са го доказали. Изданието Huffingtonpost припомня 11 от най-известните писатели, които умело успяват да съчетаят работата си и творческата си дейност, и то като двете се допълват, а не си пречат.

Вирджиния Улф

Заедно със съпруга си, Улф основава издателството Hogarth Press. То успешно публикува преводи от руски, психоаналитични творби, както и "Изгубената земя” от Т. С. Елиът.

Т. С. Елиът

От 1917 до 1925 г., Елиът работи в банката Lloyd’s Bank. След това пък се присъединява към издателската къща, която сега познаваме като Faber and Faber.

Франк Маккорт

Той е носител на "Пулицър”. През цялата си кариера раздава знания като преподава в училища и колежи.

Франц Кафка

"Животът през цялото време отвлича вниманието ни и ние дори не успяваме да забележим от какво именно."

Това ни казва Кафка, като ни провокира да се огледаме около себе си. Той дълго време е работел в застрахователна компания.

Уилям Карлос Уилямс

Той е поет и лекар. Кое на първо място? И двете по равно. Уилямс изпълнява задълженията си като лекар в Ръдърфорд, Ню Джърси през цялото време, в което пише.

Хорхе Луис Борхес

Аржентинският писател е бил асистент в обществената библиотека в Буенос Айрес. След това става директор на националната библиотека. Въпреки че през последните години от живота си губи своето зрение, той не се отказва от длъжността си. Получава прякора: "Слепият библиотекар”.

Уолъс Стивънс

След като Стивънс печели наградата за журналистика "Пулицър” отказва предложената му професура в Harvard. Той иска да продължи да работи в компанията за сигурност, която е негов работодател цели 40 години.

Тумас Транстрьомер

Той е практикуващ психолог и до днес въпреки напредналата му възраст. Носител е на Нобелова награда.

Филип Ларкин

Въпреки че е станал известен поет, Ларкин е продължил да работи в университетска библиотека.

Брам Стокър

Авторът на "Дракула” е бил личен асистент на актьора Хенри Ървинг. Също така и бизнес мениджър на театър Lyceum Theatre в Лондон.

Луис Карол

Писател, математик, фотограф, учител, авторът на "Алиса в Страната на чудесата” е бил наистина много деен.

 

Може да видите знаменитите писатели в нашата галерия.

 

Най-четени