Адолф кой? 30.01 | 11:48

Руско семейство никога не е чувало за Втората световна война

От Александър Бакалов

Най-вероятно сте чували истории за японски войници останали на някой забутан остров в Тихия океан, които така и не са разбрали, че войната е свършила. Семейство Ликов обаче ги надцакват ефектно с факта, че изобщо не са чували за Втората световна война – нито за началото, нито за края й.

Карп Ликов и семейството му са живели в сибирската тайга без никакъв контакт с външния свят в продължение на четири десетилетия. През това време семейството никога не е виждало войник, нито пък е чувало самолетен двигател, изстрел или взрив.

Ликови са живели в дървена колиба край река Абакан, на 250 километра от най-близкото селище. Единственият им досег с технологиите са били няколко прости сечива.

Ликови са били представители на Старата вяра – руска секта, преследвана както от царете, така и от съветските власти. Те са избягали от родния си град през 1936 година, след като патрул на Червената армия застрелва брата на Карп Ликов.

Заедно с жена си Акулина и двете си деца – деветгодишния Савин и двегодишната Наталия – Карп е избягал в планината, екипиран само с няколко сечива и малко семена. Карп и Акулина имат още две деца в последствие – Дмитри и Агафиа.

Ликови са открити чак през 1978 година от група съветски учени, водени от Галина Писменская.

Днес ни е трудно да си представим нещо такова в свят, където дори в най-далечните и бедни краища на Африка хората имат телевизори.

Можете да прочетете цялата история на Ликови до трагичния й край и да видите интересен снимков материал в списание Smithsonian.

Водещи

Най-четени