Азиатците знаели преди Колумб: Северна Америка съществува! 08.06 | 16:14

US археолози открили в Аляска артефакти, доказващи твърдението

От iNews.bg

Американски археолози са открили в Аляска артефакти, свидетелстващи, че жителите на азиатския континент са знаели за северноамериканския материк столетия преди откриването му от Христофор Колумб през 15-век, съобщи РИА Новости.

В статия в сп. "Journal of Archaeological Science", цитирано от агенцията, се посочва, че учените са анализирали находки и устни предания на местни индианци. Те показват, че Азия и Америка са търгували с метали. Прехвърлянето на стоките на американска земя ставало през Сибир и Беринговия проток.

Учените са изследвали и оръдия на труда и други артефакти в останките от индианско селище на ескимоското племе Туле. Ескимосите обитавали полуостров Сюърд през античността и Средновековието, водели уседнал живот и благодарение на това в селището били открити и шест метални предмета.

Подобно откритие е голяма рядкост, тъй като по онова време металните украшения и оръдия на труда са били много ценни за жителите на Новия свят, предавали се по наследство и се използвали до пълното им изхабяване.

Намерени са железни мъниста, медни куки и катарами, пише БГНЕС.

Възрастта им е определена на 800-1500 години въз основа на кожени остатъци върху тях. Това поставя въпроса как тези метали са се оказали в Аляска много преди идването на европейците. Отговорът е открит във вътрешната структура на металните части. Тя била изследвана с рентгенови кристалографи и спектрометри. Съставът на метала сочи, че произходът му е от Източна Азия, вероятно Китай, където тайната на топенето на желязо била открита през осми век преди нашата ера, а бронзът – в средата на третото хилядолетие на нашата ера. 

Водещи

Най-четени