Азия – най-рискова при природни катаклизми 24.03 | 11:45

Най-уязвими обаче при бедствията са африканците

От iNews.bg

Британската компания "Verisk Maplecroft" посочва в свой доклад, основан на проучване, че Азия е изложена на най-голям риск от природни бедствия, като най-уязвими обаче са жителите на африканските страни.

В проучването се обръща сериозно внимание върху способността на държавите да реагират и да се възстановят от природни бедствия. Според изследването най-уязвимите на природни бедствия държави са Южен Судан, Бурунди и Еритрея.

Над 85%  от жителите на Япония, Тайван и Хонконг са изложени на риск от поне един тип природно бедствие, въпреки това трите страни са класифицирани като слабо уязвими. Затова пък Хаити, макар да не е изложена на съществена заплаха, е силно уязвима - от 1990 г. насам жертвите на природни бедствия в страната са над 230 000, като повечето от тях са заради силното земетресение през 2010 г. 

Въпреки бурното икономическо развитие на азиатските страни като Бангладеш, Пакистан, Индия и Филипините, в тях не е направено почти нищо за ограничаването на потенциалния риск от бедствия, защото инфраструктурите им и системите, осигуряващи защита на хората, остават слаби. Пример за това е земетресението в Непал от 2015-а. Бедствието не само причини повсеместни щети и смъртта на хиляди, но остави хората без транспорт, ток и комуникации.

Водещи

Най-четени