Амазонско племе няма представа за време 26.05 | 12:34

Членовете му не остаряват и не бързат за никъде

От Олга Андреева

Изследователи откриха амазонско племе, което няма абстрактни понятия за време и дати.

Това означава, че представителите на племето амондава в Бразилия не разполагат с езиковите структури, които се отнасят до понятията време и пространство и в езика им липсват думи за "време", "седмица", "месец" или "година".

Вместо това, те различават само ден и нощ и дъждовен и сух сезон. Освен това никой член на племето няма конкретна възраст и само промени в името отразяват нов етап в живота му.

Резултатът е, че никой не бърза да направи нещо и не се говори за това какво ще се случи "утре" или "следващата седмица".

Екип от учени, включително лингвисти и антрополози, твърдят, че са направили откритието, след като прекарали осем седмици с амазонското племе, съобщи newslite.tv.

Професор Крис Синха от университета в Портсмут пояснява: "За амондава времето не съществува по същия начин, както за нас.

Сега можем да кажем без съмнение, че има поне един език и култура, който няма понятие за времето като за нещо, което може да бъде измерено, преброено или обсъждано абстрактно.

Това не означава, че амондава са "хора извън времето", а че те просто живеят в свят от събития, които не виждат като вписани във времето.

Имаме толкова много метафори за време - ние мислим за времето като за "нещо", казваме "уикендът почти свърши", "изпитите ѝ наближават", "нямам време" и смятаме, че подобни изявления са обективни, но всъщност те не са.

Ние сме тези, които сме създали тези метафори, а те са се превърнали в начина, по който мислим. Амондава никога не говорят и не мислят по този начин, освен ако не им се наложи да научат друг език".

Водещи

Най-четени