Америка маха "космическата ограда"? 20.08 | 07:32

Изключват радарната система за контрол на околоземното пространство

От Антония Михайлова

В САЩ искат да закрият една от системите за контрол на околоземното пространство, която следи и за боклука в Космоса. Това може да направи полетите на спътниците и на МКС по-рисковани, съобщава радио "Гласът на Русия".

Системата от радари за космическо разузнаване на Военновъздушните сили на САЩ (Air Force Space Surveillance System) е известна просто като Space Fence, или "Космическа ограда".

Става дума за три гигантски предавателя с антени с дължина по две мили и шест приемни устройства в южната част на САЩ. Всички те следят за обекти в околоземното пространство от началото на 60-те години на миналия век.

Командването на Космическите сили – едно от подразделенията на ВВС – не е подновило договора с фирмата оператор, която от 4 години осигурява работата на Space Fence. На 1 октомври служителите трябва да напуснат обектите на радарната мрежа, които трябва да бъдат изключени. За демонтаж на "оградата" засега не става дума, но съдбата й е неясна.

Радарната мрежа вижда всякакви обекти на орбита с размер над 10 см, включително и орбитален боклук, който е заплаха за спътниците и преди всичко за Международната космическа станция.

Получавайки предупреждения от Земята, станцията маневрира, за да избегне сблъсъка с някоя отломка. След изключването на Space Fence рискът за екипажа на МКС обаче няма да нарасне. Други системи ще следят орбиталния боклук – Русия ще споделя своите данни за обстановката в околоземното пространство.

Когато на дневен ред стоят въпроси за безопасността на екипажа на МКС, интересите на Русия и САЩ са неразривни, убеден е член-кореспондентът на Руската академия по космонавтика Юрий Караш.

"Русия има система "Прозорец", основният й елемент е разположен в Средна Азия. САЩ също имат съответни средства, които се намират под компетентността на НАСА. Затова съм абсолютно сигурен, че изключените системи на Space Fence няма да са потенциална заплаха за екипажа на МКС," казва ученият.

Най-четени