Американският Конгрес е с пъти по-богат от гласоподавателите си 11.03 | 14:03

Новите сенатори и конгресмени масово са милионери

От Олга Андреева

60% от новите лица в американския Сенат и 40% от влезлите в Камарата на представителите след последните избори са милионери, сочи проучване на Center for Responsive Politics.

За сравнение само 1% от американските граждани се радват на финансовото състояние, което имат повечето конгресмени. Процентът при законодателите е 44 на сто.

Според изчисленията средното богатство на новите сенатори е 3,96 млн. долара, докато новите представители в Камарата на представители се радват на 570 хил. долара. Средният доход на американските граждани през 2008 г. пък е бил малко над 50 хил. долара.

От новите лица в Конгреса най-богат е сенаторът-демократ Ричард Блументал със състояние от 94,87 млн. долара. След него се нареждат седем души от Камарата на представителите.

Разбира се, дори законодателите не са застраховани от бедност. Типичен пример е републиканецът Джо Уолш, който е на червено с 317 хил. долара. По принцип годишната заплата на конгресмените е около 174 хил. долара.

Интересно е и откъде печелят и къде влагат богатството си американските законодатели. Най-харесван е енергийният сектор – 17 от новите членове на Конгреса имат акции в General Electric.

Популярна е и банковата сфера – 11 души имат дялове в Bank of America. Телекомуникационният и технологичният сектор са другите привлекателни за инвестиции места за законодателите – по 9 души имат акции в AT&T, Cisco Systems, Johnson & Johnson, Microsoft и Procter & Gamble.

Най-големи като сума обаче са инвестициите в Citigroup – над 5 млн. долара са инвестирани там новите сенатори и конгресмени.

Водещи

Най-четени