Арести на карнавала в Рио заради облекчаване по улиците 08.03 | 09:19

Рио де Жанейро стартира кампания за „Нулева толерантност към пикаенето“

От Олга Андреева

Повече от 200 души са били арестувани по време на карнавала в Рио де Жанейро заради облекчаване на физиологичните си нужди на улицата, предаде АФП.

Днес предстои кулминацията на самба фиестата в бразилския град, където по т. нар. Самбадром два дни вече дефилират представители на най-добрите школи по самба.

Алекс Коста, общински служител, отговарящ за обществения ред, информира, че арестуваните са 214 души и увери, че градът ще продължи да се бори срещу масовата практика да се уринира на улицата, тъй като "подобна липса на уважение към града и неговите граждани е най-малкото неприемлива".

Арестите за подобни провинения започнаха миналата година, когато властите стартираха кампания за "спасяване" на града от жълтата маркировка, тъй като ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2016 г.

Явлението се засилва около големи празненства на открито като бирфестовете и карнавалите, когато често мъже могат да бъдат видени да се облекчават по ъгли, между автомобили и на всякакви обществени места.

В духа на кампанията за "Нулева толерантност към пикаенето" градските власти поставиха мобилни тоалетни на много места в града.

Те се използват главно от участващите в т.нар. "blocos" - квартални купони, на които хиляди се събират да танцуват самба, да пият и флиртуват.

И все пак дългите опашки пред тоалетните принуждават някои неотложни случаи да бъдат облекчени на неподходящи места, въпреки опасността от арест.

Властите обещават да увеличат броя на химическите тоалетни.

Водещи

Най-четени