Арктика ще се сдобие с резерват? 05.09 | 21:38

74% от участници в анкета са гласували "за" да има защитена местност

От Цанка Донкова

Мнозина биха определили Арктика като място, където не биха прекарали и един час. Вечните ледове и студ биха уплашили дори и най-големите любители на белите мечки. И тъй като няма кой знае колко хора на този континент и наличието на резерват там звучи леко абсурдно.

Оказва се обаче, че това не е така и скоро Арктика може да се сдобие официално със защитена терирория. Евентуалното изграждане на резерват в международни води около Северния полюс получи подкрепата на 74 на сто от участниците в анкета в 30 страни по света, оповести екологичната организация Greenpeace, цитирана от FP.

Едва 17 на сто от анкетираните са гласували "против", а 9 на сто нямат мнение по този въпрос. В полза на идеята за защитена територия са се обявили 72 на сто от анкетираните в Русия и Канада. Тази идея се харесала на 84 на сто от италианците и жителите на РЮА, но е била подкрепенаот едва 57 на сто от японците.

Понастоящем само 1,5 на сто от територията на Северния ледовит океан е защитена зона. Това процентно съотношение е по-малко в сравнение с който и да било друг океан на планетата, отбелязаха от Greenpeace.

От 8-те държави, разположени около Северния полюс, единствено Финландия се обявила в полза на изграждане на резерват в Арктика. Освен това 71 на сто от анкетираните настояли да се забранят сондажните работи за търсене на петрол в Северния ледовит океан. Подкрепата за забраната на индустриалния риболов там пък е 66-процентна.

Япония е единствената страна, в която мнозинството - 51 на сто, е против идеята да се забрани добивът на петрол и газ в Арктика. 49 на сто от исландците и 45 на сто от руснаците обаче са на същото мнение.

Едва 51 на сто от анкетираните смятат, че петролните компании разполагат с нужните технологии, за да се справят с петролен разлив в Северния ледовит океан. Най-големи оптимисти са руснаците - 66 на сто, докато 60 на сто от датчаните и финландците не вярват, че петролните компании могат да решат подобен проблем.

Анкетата, в която участвали 30 679 души, е осъществена в интернет между 8 и 28 август., допълва БТА.

Водещи

Най-четени