Астронавти "се върнаха" от Марс 14.08 | 17:51

Приключи симулацията на полет до Червената планета

От Антония Михайлова

Приключи симулация на мисия до Марс, започнала през април на северния склон на хавайската вулканична планина Мауна Лоа.

Членовете на екипажа излязоха от купола без скафандрите си, които бяха принудени да носят всеки път, когато преминаваха по склона, съобщават Associated Press и сайтът Space.

"Това е момент, който ще запомня за цял живот", заявил Олег Абрамов от екипажа на излизане от купола. От средата на април шестима души живяха в космически хабитат на 2440 м над морското равнище, на пуст сектор застинала лава.

Той е сред земните райони, които максимално се доближават до условията на Марс. Те се преструваха на първите хора, стъпили на Червената планета, правиха научни експерименти, излизаха навън, облечени в имитации на космически скафандри, приготвяха си храна, каквато може да се използва при полет до Марс.

Командирът на 120-дневната мисия Анджело Вермюлен разказа неотдавна в интервю по имейл за сп. Astrobiology, че времето им, за разлика от очакванията, e минало бързо и обикновено не им стигало, за да завършат предвидените задачи.

А това им причинявало стрес, като скуката и летаргията, установени при предишни подобни изследвания. Основна част от мисията бе експериментът с космическата кухня.

"Астронавтите" са готвели с дехидратирани зеленчуци и месо, използвали са и полуфабрикати. Любими ястия са им станали оризова крем супа, картофеното пюре, кръмбъл с малини, ябълковият сос и крекерите.

Една от изненадите е, че участниците в мисията почти не са пили подсладени напитки. Предпочитали вода, чай и кафе. Освен основните продукти за евентуална мисия до Марс се предвиждат и успокояващи храни, като Нутела, фъстъчено масло, маргарин, както и достатъчно фибри, за да неутрализират ефекта от обработените стабилизирани продукти.

Според членовете на експедицията нутелата им била сред най-любимите. В резултат от "космическия" начин на хранене четирима души от екипажа са отслабнали от 2,5 до 4 кг. Това може да се дължи на различната храна, но и на ежедневието, пояснява БТА.

Всички участници признават, че по време на мисията са тренирали повече, отколкото в обичайния си живот.

Водещи

Най-четени