Афера с бронзов задник на Саддам Хюсеин 21.01 | 09:08

Арестуваха мъж заради нелегален внос на фрагмент от статуя на бившия иракски лидер

От Олга Андреева

66-годишен британец е арестуван на Острова заради афера с незаконен износ от Ирак и внос във Великобритания на фрагмент от бронзова статуя на Саддам Хюсеин.

Става дума за 60-сантиметров фрагмент, изобразяващ задните части на бившия лидер на Ирак. Ценната бронзова отломка е прибрана в Багдад от Найджъл Или с прякора Картофа, който е бивш войник от елитните британски специални сили и е станал свидетел как американски моряци свалят паметника на Саддам Хюсеин от постамента му.

Впоследствие един от моряците лично му дал фрагмента от статуята. Картофа го отнесъл във Великобритания и се опитал да го продаде на търг, но не успял да получи исканата първоначална цена от 250 000 лири, посочва БТА, цитирайки AFP.

Задържаният от полицията мъж обаче е друг, името му не се споменава, но се предполага, че е свързан с аукционната къща, организирала търга на бронзовия фрагмент, донесен от Картофа.

Самият Найджъл Или заяви пред пресата, че е шокиран от извършения арест във връзка с продажбата на бронзовия "задник" на Саддам, който нарече "нещо като спомен", подобен на фрагментите от Берлинската стена.

Картофа обаче подчерта, че парчето не може да се нарече културно благо, тъй като е било част от паметник, издигнат, според него от "най-големия тиранин на земята от Атила насам".

Водещи

Най-четени