Бабите са виновни за съпружеската ревност 08.09 | 18:00

Именно бабите станали причина за изобилието от фертилни мъже на зряла и напреднала възраст

От iNews.bg

Появата сред предците на човека на баби, които активно са участвали в търсенето на храна и възпитанието на внуците, е създало условия за моногамия, за създаване на стабилни семейни двойки.

Именно бабите станали причина за изобилието от фертилни мъже на зряла и напреднала възраст, които имат по-млади партньорки и ревниво ги пазят от конкурентите. Бабите освен това предпазвали женските от посегателството на другите мъжки индивиди, съобщи РИА "Новости".

 Дългият живот след настъпването на менопауза при жените се обяснява с т.нар. хипотеза за бабите. Според тази теория бабите помагали на дъщерите си да отглеждат и възпитават децата, а с това са увеличавали шансовете да запазят и предадат по-нататък своите гени и видимо да удължат живота на потомците. Антрополози от САЩ са намерили потвърждение на тази теория в популацията на африканци, чийто начин на живот е като този в първобитно-общинния строй.

Формулирайки тази хипотеза група антрополози, ръководена от Кирстен Хоукс от университета на щата Юта в Солт Лейк сити, е открила още един необичаен пример за това как появата на бабите е променила облика на най-древните племена от хора, изграждайки компютърен модел, описващ живота на група примати, в която е имало много баби.

Хоукс обяснява, че появата на бабите и удължаването на живота на членовете на групата е довело до това, че в популацията са се появили много достатъчно възрастни самци, способни да продължат рода, ако се появи възможност да го направят. Жените губят възможността за продължаване на рода много по-рано, отколкото мъжете, в резултат на което в групите от наши предци самците, желаещи да се размножават, са били много повече, отколкото самките, способни да го направят.

Голямата конкуренция карала самците да обръщат по-голямо внимание не на възрастните самки, както това правят шимпанзетата, а на най-младите, чиято плодовитост не се поставя под въпрос. На бабите, възпитаващи децата, им е било все едно кой е бил баща на потомството на техните дъщери.

Според Хоукс в крайна сметка мъжете започнали да се стремят да запазят за себе си спътницата си в живота, а не да се опитват да гонят дивото и да си търсят по-млади самки. С времето тези отношения прераснали в традицията да бъдат образувани двойки и да се сключват бракове.

"Опазването на партньора за чифтосване и семейните връзки не винаги са едно и също, но те имат нещо общо в това, че и в единия, и в другия случай се прави избор в полза на оказване на внимание на настоящия партньор и отказ от търсенето на нови. Освен това в примитивните общества за семейните двойки е характерно отношението на мъжете към своите жени като към своеобразна "частна собственост" - заключава Хоукс.

Водещи

Най-четени