Бактерии оцеляват в екстремна гравитация 02.05 | 15:35

Микроорганизмите оцеляват и дори се размножават при натоварвания от 400 000 g!

От Георги Георгиев

Ново проучване на японски биолози показва, че определен вид бактерии може да благоденствува и размножава под гравитация, която е над 400 000 пъти по-голяма от тази на Земята. Това е още едно доказателство, че теорията за панспермията е възможна, коментира PhysOrg.com.

Биологът Шигеру Дегучи и неговия екип установили, че въпросните бактерии могат да растат под влиянието на силна гравитация. За целта учените използвали четири различни вида микроорганизми устройство, наречено ултрацентрофуга. С него те симулирали въпросната супер гравитация.

Макар че бактериите се слегнали, когато гравитацията се повишила, нивата на тяхното размножаване не се изменило от нормалното за вида. Два от видовете – Paracoccus dentrificans (вид почвена бактерия) and Escherichia coli – били способни да издържат гравитационно натоварване от потресаващите 403 627 g. За сравнение човешкото тяло издържа до около 50 g.

Учените вярват, че причината микробите да не се влияят от гравитацията, се дължи на техните размери и структура. Колкото по-малък е един организъм, толкова по-малко той се влияе от тази сила.

Друго предимство на бактериите, е че те не разполагат с органели като клетъчно ядро. Тези органели стават по-компактни и са подложени на ефекта на утаяването, при което спират да функционират. Учените все пак признават, че още не са напълно наясно на какво се дължат силната устойчивост на бацилите и че са необходими допълнителни изследвания.

Според теорията на панспермията животът на Земята може да е дошъл от кометите и астероиди, които са се сблъскали с планетата. Въпреки, че няма доказателства, че микробите тук са наследници на извънземен живот, това вече е една физически възможна теория, казват учетните.

Новото изследване разширява полето на възможните на теория обитаеми области. Например гравитацията на повърхността на кафявите джуджета (вид звезди, които са изразходвали горивото си) е между 10 и 100 g. Досега се е смятало, че живот върху толкова масивни тела не е възможен.

Водещи

Най-четени